AstraZeneca | Obținerea unui vaccin împotriva COVID-19 care să fie disponibil până la sfârșitul anului este în continuare posibilă

  • 10 Septembrie 2020 16:20
AstraZeneca | Obținerea unui vaccin împotriva COVID-19 care să fie disponibil până la sfârșitul anului este în continuare posibilă

Obținerea unui vaccin împotriva COVID-19 care să fie disponibil până la sfârșitul anului este în continuare posibilă, a declarat joi grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, în pofida pauzei anunțate în studiile clinice ale vaccinului său experimental, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, relatează agenția AFP, potrivit Agerpres.ro.


"Încă am putea avea un vaccin până la sfârșitul anului, începutul anului viitor", a declarat directorul general al companiei, Pascal Soriot, în cadrul unei conferințe desfășurată online, găzduită de grupul media Tortoise, și potrivit comentariilor confirmate de un purtător de cuvânt al AstraZeneca.

Soriot a explicat, însă, că decizia de a relua studiile clinice nu revine grupului său, ci unui comitet de experți independenți.

În cadrul conferinței, directorul francez a reiterat că o astfel de pauză în studiile clinice nu este anormală, însă a avut mai multă rezonanță având în vedere interesul manifestat față de acest vaccin, considerat unul dintre cele mai promițătoare la nivel mondial.

Decizia suspendării studiilor clinice a fost luată după declanșarea unei ''boli potențial inexplicabile'', posibil un efect secundar grav, la un participant la studiu, din Marea Britanie, notează AFP.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford, unul dintre proiectele occidentale cele mai avansate, este testat pe zeci de mii de voluntari din Regatul Unit, Brazilia, Africa de Sud și, din 31 august, Statele Unite, în cadrul celei de-a treia și ultima fază a testelor clinice, pentru verificarea siguranței și eficacității.

În cea mai recentă actualizare a datelor, publicată miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) enumeră 35 de ''vaccinuri candidat'' evaluate în prezent în cadrul studiilor clinice desfășurate pe subiecți umani la nivel mondial. Nouă dintre acestea se află deja în etapa finală sau sunt pe cale să intre în acest stadiu.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) estimează că ''ar putea dura cel puțin până la începutul anului 2021 ca un vaccin contra COVID-19 să fie gata pentru aprobare și disponibil în cantități suficiente'' pentru utilizare la nivel mondial. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,57 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
11
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău