AstraZeneca anunță că doza ''booster'' a vaccinului său oferă protecție împotriva variantei Omicron

  • 23 Decembrie 2021 15:50
AstraZeneca anunță că doza ''booster'' a vaccinului său oferă protecție împotriva variantei Omicron

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunțat joi că cea de-a treia doză a vaccinului său anti-COVID-19 crește semnificativ nivelul de anticorpi împotriva Omicron, în contextul în care această nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 se răspândește rapid în Europa și Statele Unite, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Nivelurile de anticorpi care neutralizează Omicron după a treia doză de Vaxzevria", vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, "erau în mare parte similare cu cele atinse după două doze administrate împotriva variantei Delta", a precizat compania anglo-suedeză într-un comunicat.

"Nivelurile observate după a treia doză de vaccin erau mai mari decât numărul anticorpilor depistați la persoane care au fost infectate în trecut și care s-au însănătoșit pe cale naturală" după contaminarea lor cu alte variante ale virusului care cauzează COVID-19, au adăugat reprezentanții companiei AstraZeneca.

Studiul ce a vizat efectul celei de-a treia doze a fost realizat într-o manieră independentă de cercetători de la Universitatea Oxford, instituția alături de care AstraZeneca a dezvoltat acest vaccin anti-COVID-19.

Vaxzevria nu a fost inclus pe lista vaccinurilor folosite ca doze de supra-rapel ("booster") în Marea Britanie, deși el a fost principalul vaccin utilizat în această țară pentru inoculările cu primele două doze, alături de serul dezvoltat de Pfizer-BioNTech.

Însă țările dezvoltate privilegiază vaccinurile cu ARN mesager, precum cel produs de Pfizer, iar serul AstraZeneca este în prezent redirecționat în principal către programul internațional COVAX, destinat țărilor sărace.

"Este foarte încurajator să vedem că vaccinurile actuale au un potențial de protecție împotriva Omicron după supra-rapelul cu a treia doză", a declarat John Bell, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Oxford care au coordonat acest studiu.

Mai multe studii recente, realizate în laborator, au arătat că nivelul de anticorpi scade în fața variantei Omicron la persoanele vaccinate cu primele două doze ale serurilor Pfizer-BioNTech și Moderna și înregistrează o scădere încă și mai mare pentru persoanele vaccinate cu schemele inițiale ale serurilor AstraZeneca și Sinovac.

Pfizer-BioNTech și Moderna au anunțat recent că dozele "booster" ale vaccinurilor lor cresc considerabil protecția împotriva virusului. Deocamdată, însă, lipsesc datele medicale care le vor permite medicilor să afle cât de mult timp va dura această protecție.

Potrivit lui Hans Kluge, directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), varianta Omicron, care are o propagare fulgerătoare, "ar trebui să devină sau a devenit deja dominantă în mai multe țări, inclusiv în Danemarca, Portugalia și Marea Britanie".

Iluzia celei de-a treia doze

Directorul OMS a avertizat însă miercuri în legătură cu iluzia potrivit căreia ar fi suficient să se administreze aceste doze "booster" pentru ca omenirea să pună capăt pandemiei de COVID-19.

Două studii realizate în Marea Britanie și publicate miercuri arată că infecțiile cauzate de varianta Omicron sunt mai puțin susceptibile să provoace la fel de multe spitalizări în comparație cu varianta Delta, confirmând astfel o tendință observată mai întâi în Africa de Sud.

Totodată, AstraZeneca a anunțat joi într-un comunicat separat că Evusheld, cocktailul său de anticorpi cu acțiune îndelungată pentru prevenirea COVID-19, rămâne eficient împotriva variantei Omicron, conform rezultatelor furnizate de un studiu realizat de Universitatea Oxford și facultatea de medicină din cadrul Universității Washington din orașul american St. Louis.

"Date coerente obținute din trei studii independente arată că Evusheld (...) rămâne eficient împotriva variantei Omicron la niveluri care aduc un beneficiu pacienților", a declarat Mene Pangolas, directorul departamentului de cercetare și dezvoltare de produse biofarmacologice din cadrul companiei AstraZeneca.

Autoritățile sanitare americane au autorizat administrarea anticorpilor de sinteză produși de AstraZeneca la anumite persoane care reacționează negativ la vaccinuri din motive medicale, cu scopul de a le proteja față de COVID-19 chiar înainte de expunerea lor la virus.

A fost pentru prima dată când Agenția pentru alimente și medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat în regim de urgență un astfel de tratament strict profilactic.

Evusheld este autorizat doar pentru persoanele imunodeprimate (la care vaccinul este susceptibil să funcționeze mai puțin bine) și pentru persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale (de exemplu din cauza unor puternice reacții alergice). În aceste cazuri, Evusheld poate fi administrat începând de la vârsta de 12 ani.

Evusheld combină două tipuri de anticorpi de sinteză (Tixagevimab și Cilgavimab) și este administrat prin două injecții intramusculare.

Acești anticorpi ajută sistemul imunitar să lupte împotriva virusului SARS-CoV-2 dacă îl întâlnește în organism, vizând proteina Spike a acestuia, care îi permite coronavirusului să pătrundă în celule pentru a le infecta.

Pentru moment, două cocktailuri de anticorpi, cele produse de companiile Regeneron și Eli Lilly, sunt autorizate ca măsură preventivă în Statele Unite, însă doar pentru persoanele care au fost expuse la virus cu puțin timp înainte de administrare și pentru persoanele care prezintă riscuri de a se infecta din cauza profesiilor lor (angajați în aziluri pentru vârstnici, cei din închisori, etc.).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău