Astăzi se împlinesc 88 de ani de la nașterea lui Nicolae Costin, primul primar democratic al Chișinăului

  • 07 Aprilie 15:20
Astăzi se împlinesc 88 de ani de la nașterea lui Nicolae Costin, primul primar democratic al Chișinăului

Astăzi se împlinesc 88 de ani de la nașterea lui Nicolae Costin, primul primar democratic al Chișinăului (între 1990 și 1994) și unul din liderii mișcării de emancipare națională din Republica Moldova.

 ”Binecuvântat cu harul de a trezi conștiința națională în generații de studenți și semeni, și-a dus cu demnitate misiunea de promotor al Renașterii Naționale până în ultima clipă, convins fiind că generațiile viitoare vor împlini visul de secole al românilor basarabeni-Unitatea Națională și Reîntregirea Țării. Dumnezeu ne-a unit destinele pentru o prea scurtă perioadă de timp, dar foarte intensă și complexă. Și peste ani, după înălțarea sufletului său la ceruri, în urma sa rămâne un gol imens în societate, în sufletele și inimile celor care l-au iubit, un gol ce nu poate fi umplut cu nimic. ” a scris Iuliana Gorea Costin, soția regretatului primar, într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Odată cu venirea lui Nicolae Costin la primărie, în Chișinău s-a redeschis catedrala Nașterea Domnului, redate denumiri naționale și istorice instituțiilor de învățământ și de cultură, precum și străzilor capitalei. Chișinăul a revenit la viață după 50 de ani de ocupație, după cum susține poetul Nicolae Dabija.

Nicolae Costin a fost promotor al Mișcării de Renaștere Națională, coautor al Declarației de Independență și deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. S-a stins din viață la16 februarie 1995, cauza morții sale nefiind elucidată până capăt nici astăzi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău