Astăzi se împlinesc 81 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov

  • 23 August 2020 09:03
Astăzi se împlinesc 81 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov

Astăzi se împlinesc 81 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, între URSS și Germania nazistă, în 1939. În urma acestui pact, Uniunea Sovietică a ocupat, în 1940, Basarabia și Bucovina de Nord, până atunci teritorii ale statului român.

Trupele sovietice au ocupat de asemenea Țările Baltice și aproximativ jumătate din Polonia.

În 2008, Parlamentul European a declarat ziua de 23 august drept Ziua Europeană de comemorare a victimelor stalinismului și nazismului.

Mișcarea Politică „UNIREA” va comemora împlinirea a 81 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov.

Evenimentul va începe la ora 10:00, în fața Ambasadei Rusiei.

„23 august 1939 - ziua în care a fost semnat pactul sovieto-nazist care prevedea cedarea Basarabiei și implicit, ocupația acesteia de URSS. Instaurarea regimului comunist de ocupație a avut efecte dezastruoase pentru populație, ”eliberatorii” au pus în aplicare acțiuni atroce precum: exterminarea în masă a elitelor din Basarabia, foametea organizată, oameni nevinovați trimiși în pușcării și GULAG-uri pentru faptul că opuneau rezistență regimului, 3 valuri de deportări prin Siberii și Kazahstanuri. În total, peste milion de români basarabeni au avut de suferit din cauza acestui regim comunist”, se arată într-un comunicat al formațiunii. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău