Astăzi se împlinesc 81 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică

  • 28 Iunie 2021 08:08
Astăzi se împlinesc 81 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică

Astăzi se împlinesc 81 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică. 

Amintim că la 28 iunie 1940, trupele sovietice au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, teritorii ale statului român la acea vreme.

Anexarea Basarabiei acum 81 de ani a dus la instaurarea unui regim totalitar comunist, străin de identitatea și ființa românească a basarabenilor, regim care a însemnat colectivizare forțată, schimbarea alfabetului, represiuni politice, deportări.

Odată cu ocupația sovietică în Basarabia au început și represiunile împotriva populației locale, zeci de mii de persoane fiind executate, arestate sau deportate.

„Care eliberare, când este vorba de peste un milion de victime în rândul locuitorilor fostei RSSM. Un scurt martirologiu: circa 400 de mii de oameni au fost victime ale foametei organizate, cifra este una șocantă, întrucât RSSM în debutul acelui flagel cumplit avea un milion și 800 de locuitori. O rată mai mare a mortalității n-a fost înregistrată nici în timpul Holodomorului din Ucraina. Ucrainenii au transformat acest caz dramatic într-o tragedie națională, nu ai voie să pângărești această pagină tristă care a făcut ravagii în rândul națiunii ucrainene dar și minoritare, inclusiv românii transnistreni din RSSM, au murit pe-un cap. 626 de mii de persoane au fost duse la munci forțate.

De asemenea, cred că cifra de 72 de mii, 68 de mii înainte se vehicula, a celor deportați, este una incorectă, deoarece metodologia de calculare este una vetustă. Nu s-a luat în calcul cei care erau în burta mamei, femeile însărcinate, îmbarcate în vagoane și cei care s-au născut acolo, până în 56-57, când au revenit acasă, iar unii au rămas acolo. Prin urmare, cifra celor deportați este mai mare, eu cred că este vorba de 120-130 de mii de oameni. Încă o categorie de victime – cei care au fost asasinați, nu avem o cifră exactă, dar cred că este vorba de la câteva mii la peste 10 mii. A fost un genocid în toată legea”, susține istoricul Ion Varta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
25,24
Nori împrăștiați
Umiditate:53 %
Vint:1,54 m/s
Fri
22
Sat
24
Sun
24
Mon
23
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău