Astăzi se împlinesc 36 de ani de la explozia Centralei Nucleare de la Cernobâl

  • 26 Aprilie 08:35
Astăzi se împlinesc 36 de ani de la explozia Centralei Nucleare de la Cernobâl

Astăzi se împlinesc 36 de ani de la explozia Centralei Nucleare de la Cernobâl. A fost catalogat drept cel mai grav accident din istoria nucleară civilă a lumii, transmite Radio România Actualități.

Tragedia a avut loc după ce a explodat reactorul 4 al acestei centrale din Ucraina, la capătul unui șir lung de erori umane. 190 de tone de substanțe radioactive au ajuns la peste 1.000 de metri în atmosferă iar apoi au fost purtate de curenții de aer pe distanțe lungi.

Se estimează că un număr de 6,6 milioane de oameni au fost expuși radiațiilor iar potrivit unui studiu american aproape 1 milion de oameni au murit, marea majoritate de cancer.

Din cei peste 3600 de moldoveni care au participat la înlăturarea consecințelor deflagrației de la Cernobâl, mai puțin de jumătate au rămas în viață.

În prezent, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că trimite o misiune în Ucraina, pentru a examina centrala de la Cernobâl, care a fost scena unor lupte intense de la începutul invaziei ruse. Bătăliile din această regiune au amplificat temerile cu privire la o posibilă scurgere de radiații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Thu
27
Fri
24
Sat
24
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău