Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea chirurgului Nicolae Testemițanu

  • 01 August 10:55
Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea chirurgului Nicolae Testemițanu

La 1 august 1924, în satul Ochiul Alb din județul Bălți, s-a născut Nicolae Testemițanu, un reputat chirurg și om politic moldovean, astăzi împlinindu-se 100 de ani de la nașterea acestei personalități notorii.

În anul 1951 absolvește Institutul de Stat de Medicină din Chișinău. În același an este admis la Catedra de chirurgie generală a ISMC, în paralel, activând ca medic în Secția de chirurgie a Spitalului Raional din Rîșcani.

La vârsta de doar 32 de ani, este numit rector al Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. Testemițanu a reușit să deschidă facultățile de Stomatologie, Perfecționare a Medicilor, Medicină Preventivă și Farmacie.

În anul 1963 Nicolae Testemițanu este numit în funcția de ministru al Sănătății al RSSM. Fiind ministru, a elaborat strategii orientate spre consolidarea patrimoniului sistemului de sănătate, asigurarea cu cadre medicale, perfecționarea formelor și metodelor de organizare a asistenței medicale acordate populației.

A publicat peste 220 de lucrări științifice, inclusiv 15 monografii.

Sub conducerea lui Nicolae Testemițanu, a fost elaborat conceptul de asigurare a populației rurale cu asistență medicală specializată, apreciat cu Premiul de Stat în domeniul științei și tehnicii.

Post-mortem, i-a fost conferit titlul de academician al AȘM. Începând cu anul 1990, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Republica Moldova poartă numele lui Nicolae Testemițanu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Tue
21
Wed
21
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău