Astăzi sărbătorim venirea primăverii

  • 01 Martie 2016 09:13
Astăzi sărbătorim venirea primăverii

În fiecare an, la începutul lunii martie sărbătorim venirea primăverii. Oamenii oferă și primesc în dar mărțișoare, simbol al reînvierii și regenerării, cu o istorie de mii de ani.

Descoperirile arheologice arată că în regiunea de sud-est a Europei, prima zi de primăvară se celebra încă de pe vremea tracilor, iar mai apoi a dacilor. Simbolurile primăverii reprezentau atunci fie pietricele colorate în alb și roșu înșirate pe o ață, fie o monedă sau mai multe, legate cu fire subțiri de lână albe cu roșu, purtate la încheietura mâinilor, picioarelor sau la gât.

Strămoșii noștri credeau că mărțișoarele aduceau și le purtau noroc, îi protejau de rele, și le țineau la ei până când înfloreau copacii.  Cuvântul "marțisor" are origine latină și este numele popular al lunii martie. În Dobrogea, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.

Transilvanenii, dar și moldovenii leagă șnurul alb-roșu de ferestre, uși și coarnele animalelor pentru a alunga duhurile rele.

În prezent, Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului imaterial și ministerul Culturii a pregătit dosarul, alături de autoritățile din România, Bulgaria și Macedonia pentru includerea  mărțișorului în patrimoniul UNESCO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău