Astăzi începe campania electorală pentru alegerile parlamentare

  • 01 Octombrie 2014 08:33
Astăzi începe campania electorală pentru alegerile parlamentare

De astăzi începe termenul de 60 de zile pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Comisia Electorală Centrală va anunța data, ora și locul pentru primirea documentelor pentru înregistrarea concurenților electorali. Se preconizează că depunerea actelor va începe vineri, iar campania electorală propriu-zisă va demara odată cu înregistrarea primilor concurenți electorali. 

Una dintre principalele modificări ale Codului electoral valabile pentru actuala campanie este că pragul electoral a fost ridicat la 6% față de 4% în 2010. De asemenea, în premieră la scrutinul din acest an nu se va mai putea vota în baza pașapoartelor de tip sovietic. O altă noutate este și introducerea Registrului de stat al alegătorilor, care reprezintă un sistem informațional unic integrat de evidență a cetățenilor cu drept de vot.

Implementarea acestuia va împiedica votarea multiplă, deoarece alegătorii vor fi înregistrați într-o bază de date on-line și verificați dacă nu au mai votat în ziua respectivă, a declarat pentru Radio Chișinău președintele Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan.

Analistul Corneliu Ciurea consideră că aceste alegeri au o importanță deosebită pentru viitorul Republicii Moldova.

La scrutinul parlamentar din acest an pot participa 41 de partide politice, precum și candidații independenți. Totodată formațiunile politice pot forma blocuri electorale din 2 partide sau 3 și mai multe, însă pragul de acces va fi de 9 și respectiv 12 la sută. Candidații independenți trebuie să prezinte liste cu cel puțin 2.000 de semnături în favoarea lor. La alegerile din 28 noiembrie 2010, au participat 20 de partide și toți atâția candidați independenți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău