Astăzi în Republica Moldova și România se sărbătorește Ziua Limbii Române

  • 31 August 2021 08:10
Astăzi în Republica Moldova și România se sărbătorește Ziua Limbii Române

În Rep. Moldova și în România astăzi se sărbătorește Ziua Limbii Române. Proclamarea limbii române ca limbă oficială în stat și revenirea la alfabetul latin a avut loc la 31 august 1989 printr-o decizie a Sovietului Suprem al fostei RSS Moldovenești.

Începând cu 1990, ziua de 31 august a fost declarată sărbătoare națională și marcată în fiecare an în Republica Moldova. Limba română a fost consfințită ca limbă de stat și în Declarația de Independență, votată de Parlament la 27 august 1991.

Constituția mai păstrează noțiunea de limbă moldovenească, deși Curtea Constituțională a decis, la 5 decembrie 2013, că denumirea corectă este de limbă română, conform Declarației de Independență.

Din 2013, și în România este sărbătorită Ziua Limbii Române.

Academia de Științe a Moldovei organizează astăzi o ședință festivă, dedicată Sărbătorii Naționale Limba Noastră cea Română și deschiderii Congresului Mondial al Eminescologilor.

Academicianul Ion Iliciuc anunță un miting în fața Parlamentului la care va cere respectarea legislației lingvistice a Republicii Moldova.

Totodată, Ambasada României la Chișinău organizează ceremonia de înmânare a medaliei „Centenarul Marii Uniri”  unor personalități din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău