Astăzi în istorie: România marchează 30 de ani de când a devenit primul stat ex-comunist care a semnat aderarea la Parteneriatul pentru Pace al NATO

  • 26 Ianuarie 19:45
Astăzi în istorie: România marchează 30 de ani de când a devenit primul stat ex-comunist care a semnat aderarea la Parteneriatul pentru Pace al NATO

Ministerul Afacerilor Externe marchează vineri, 26 ianuarie 2024, 30 de ani de la semnarea de către România a documentului-cadru ”Parteneriatul pentru Pace” (Partneship for Peace – PfP), adoptat de liderii NATO la Summitul din 10-11 ianuarie 1994 și deschis spre semnare statelor din fostul bloc comunist, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Ceremonia semnării documentului-cadru a avut loc la sediul NATO, în după-amiaza zilei de 26 ianuarie 1994, documentul fiind semnat de către ministrul de externe al României, Teodor Meleșcanu, și secretarul general adjunct al NATO, Amedeo de Franchis.

România a fost primul stat din fostul bloc comunist care a semnat documentul-cadru al PfP, care a constituit angajamentul politic către cooperarea mai apropiată cu Alianța. Acesta a fost urmat de depunerea Programului Individual de parteneriat, în luna septembrie a aceluiași an, care detalia modalitățile de cooperare dintre România și NATO, cu accent pe dimensiunea sa practică.

Semnarea acestui document a reprezentat un angajament politic al României pentru o relație structurată cu NATO, întărită prin participarea, ca invitat, la activități, exerciții și reuniuni. Această relație a evoluat și, inclusiv pe fundalul susținerii politice interne transpartinice, aspirația României de a deveni membru NATO s-a consolidat, astfel încât peste 10 ani, în 2004, România a devenit efectiv membru cu drepturi depline al NATO.

Ministerul Afacerilor Externe mulțumește tuturor diplomaților români care au lucrat în aceste decenii direct sau implicit, cu devotament, înțelegere și sacrificii, pentru atingerea acestui obiectiv, pentru o relație transatlantică solidă, bazată valorile unice ale democrației, statului de drept și libertăților individuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău