Astăzi este Ziua Mondială a Scriitorilor

  • 03 Martie 2020 14:55
Astăzi este Ziua Mondială a Scriitorilor

Condeierii din toată lumea celebrează marți, 3 martie, Ziua Mondială a Scriitorilor. Această sărbătoare, mai degrabă universală decât profesională, reprezintă un bun prilej pentru evocarea rolului pe care îl are scrisul în viața omului.

Dacă „la început a fost Cuvântul”, atunci Scrisul este nu doar mărturia celor spuse, dar și a celor făcute, descoperite și trăite, relatează MOLDPRES.

Stabilită în 1986, la cel de-al 48-lea Congres Internațional PEN Club, Ziua Mondială a Scriitorilor ne reamintește, în fiecare an, de importanța literaturii în dezvoltarea culturii mondiale, de cei care ne creează noi lumi și ne deschid noi orizonturi. De la romancieri, nuveliști, poeți și eseiști, până la istorici și jurnaliști, cu toții merită aprecierea și gratitudinea noastră. Doar prin scris putem înțelege problemele existențiale, putem păstra și transmite informații generațiilor viitoare, fără a depinde de resursele epuizabile ale tehnologiilor moderne. Anume prin literatură ne redescoperim pe noi înșine, dar și pe cei din jurul nostru, în toate formele posibile.

Numărul exact al scriitorilor din întreaga lume este necunoscut, dar este estimat între 100.000 și 200.000. Dacă raportăm această cifră la populația planetei, 7 miliarde de persoane, putem spune că scriitorii sunt o specie pe cale de dispariție. Islanda pare a fi excepția care întărește regula. Cu o populație de aproximativ 300.000 de cetățeni, Islanda are mai mulți scriitori, mai multe cărți publicate și mai multe cărți citite, pe cap de locuitor, decât oricare altă țară a lumii.

Clubul Internațional PEN (Poets, Essayists and Novelists) a fost creat în 1921 de către un grup de scriitori englezi și francezi, cu scopul de a promova prietenia și cooperarea intelectuală între scriitorii de pretutindeni, indiferent de viziunile lor politice, religioase sau altă natură, și de a lupta pentru libertatea de expresie. Scriitorul britanic John Galsworthy, primul președinte al International PEN ales în 1923 de comunitatea scriitorilor, a pledat pentru o legătură inseparabilă dintre libertatea de expresie și literatură. Primul președinte al PEN Clubului Român a fost scriitorul Liviu Rebreanu.

Uniunea Scriitorilor din Moldova numără în prezent peste 300 de membri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău