Astăzi este Ziua Mondială a Sănătății

  • 07 Aprilie 2016 12:52
Astăzi este Ziua Mondială a Sănătății

Astăzi este Ziua Mondială a Sănătății, iar anul acesta este dedicată luptei împotriva diabetului.

Una din cauzele principale ale bolilor de rinichi în stadiul terminal, atunci când pacientul necesită a fi inclus în dializă, este diabetul zaharat. În contextul Zilei Mondiale a Sănătății, marcată în fiecare an pe data de 7 aprilie și care în 2016 are genericul „Învinge Diabetul”, specialiștii în nefrologie atenționează toți pacienții diagnosticați cu diabet zaharat să monitorizeze funcția rinichilor, transmite IPN cu referire la specialiștii Centrului de Dializă din Chișinău. 

Potrivit acestora, după un număr anumit de ani, diabeticii sunt expuși riscului de a dezvolta nefropatie diabetică, o afecțiune care evoluează extrem de rapid și într-un termen record duc la insuficiență renală cronică în stadiul terminal care presupune includerea persoanei în dializă, procedeu medical de substituție a funcției rinichiului. Din acest moment viața pacientului depinde de aparatele de dializă.

„În 2016, fiecare al patrulea pacient nou inclus în dializă este cu diabet zaharat. Deși nu avem studii care ar reflecta situația la acest capitol, am efectuat o analiză și conform celor mai optimiste date numărul persoanelor care vor beneficia de substituția artificială a funcției renale prin dializă în anul 2020 poate să depășească plafonul de 400 de persoane. Acești pacienți, diabeticii incluși în dializă, necesită un tratament mai complex și au șanse mult mai mici să fie supuși transplantului renal, cel puțin la noi în țară”, a menționat Petru Cepoida, directorul medical al Centrului de Dializă din Chișinău, deschis în cadrul proiectului de Parteneriat Public Privat pentru Servicii de Dializă din Republica Moldova. Actualmente, diabeticii reprezintă cota de 13% din toți pacienți dializați în Centrul de Dializă, cu o creștere de 3 ori, de la 3-4%, timp de ultimii 3 ani.

Potrivit specialistului, dacă ar exista mai multe programe de prevenire, precum și de depistare mai precoce a complicațiilor diabetului zaharat, numărul persoanelor cu nefropatia diabetică nu ar fi atât de mare. Pacienților cu diabet zaharat li se recomandă să evalueze cu regularitate, cel puțin anual, funcția rinichilor (microalbuminurie și creatinina serică), deoarece mai mult de un sfert din aceștia, inevitabil, peste 10-20 de ani vor dezvolta insuficiență renală, dacă, bineînțeles, nu vor fi răpuși de alte complicații ale diabetului zaharat. Mortalitatea în cazul diabetului zaharat, potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică, este una alarmant de mare, circa 400 de persoane pe an.

Pentru a minimaliza riscul complicațiilor, pacientul cu diabet zaharat trebuie să-și trateze afecțiunea cu o responsabilitate maximă.

„Diabetul zaharat nu este o boală, ci un mod deosebit de viață. Pacientul cu diabet zaharat trebuie să cunoască atât de bine maladia sa, exact cum un șofer trebuie să cunoască regulamentul de circulație”, a declarat Luminița Suviecă, șefa Centrului de Sănătate Publică din mun. Chișinău.

În anul 2014, în Republica Moldova au fost înregistrați aproximativ 84 mii de persoane cu diabet zaharat, iar în 2020 se prognozează în jur de 130-140 mii de pacienți afectați de această patologie. Creșterea continuă a numărului diabeticilor, care potrivit datelor Ministerului Sănătății este aproape 8000 de cazuri noi pe an, presupune și creșterea continuă a necesității de noi locuri de dializă, or cel puțin 20% din diabetici peste o perioadă anumită de la instalarea afecțiunii vor avea nevoie de substituție a funcției rinichilor prin dializă. Pentru ca pacienții să nu rămână în afara sistemului și să fie asigurați cu servicii de dializă de înaltă calitate, a fost lansat proiectul de Parteneriat Public Privat pentru Servicii de Dializă din Republica Moldova, iar la începutul anului 2016 a fost deschis primul Centru de Dializă din Chișinău, unul din cele mai mari Centre din Europa cu o capacitate de deservire a circa 400 de pacienți.

Pentru modernizarea sistemului de sănătate și racordarea actului medical în domeniul serviciilor de dializă la cerințele de înaltă calitate europene, compania BB-Dializa, în calitate de partener privat și parte a consorțiului german B.BRAUN & BB-HÄMODIALYSE, a transferat experiența centrelor de dializă europene și a aliniat astfel Republica Moldova la țările cu un serviciu de dializă performant, afirmă specialiștii Centrului de Dializă din Chișinău.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău