Astăzi este Ziua internațională a tineretului
-
12 August 2020 09:28
În 1999, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a aprobat recomandarea făcută de Conferința mondială a miniștrilor responsabili pentru Tineret ca 12 august să fie declarată Ziua internațională a tineretului.
Potrivit ONU (www.un.org), Ziua internațională a tineretului reprezintă un prilej de a sărbători și a integra vocile, acțiunile și inițiativele tinerilor, precum și implicarea lor semnificativă, universală și echitabilă. Marcarea acestei zile va fi reprezentată de o discuție gen podcast, alături de evenimente organizate independent în întreaga lume, care recunosc importanța participării tinerilor la viața și procesele politice, economice și sociale.
La împlinirea a 75 de ani de la semnarea Cartei Organizației Națiunilor Unite, la 26 iunie 1945, și cu doar 10 ani înainte ca Agenda 2030 să devină o realitate pentru toți, încrederea în instituțiile publice este erodată. La nivel internațional, pe fundalul unei lumi din ce în ce mai polarizate, sistemul internațional de guvernare suferă în prezent o criză de legitimitate și relevanță. În special, această criză este înrădăcinată în necesitatea de a consolida capacitatea sistemului internațional de a acționa în concert și de a implementa soluții la provocări și amenințări presante (exemplele includ unele dintre cele mai grave conflicte contemporane și situații de urgență umanitară, precum Siria și Myanmar, sau provocări globale, cum ar fi focarul COVID-19 și schimbările climatice).
Permiterea implicării tinerilor în mecanisme politice formale crește corectitudinea proceselor politice prin reducerea deficitelor democratice, contribuie la politici mai bune și mai durabile și are, de asemenea, o importanță simbolică care poate contribui în continuare la restabilirea încrederii în instituțiile publice, în special în rândul tinerilor.
Mai mult, majoritatea provocărilor cu care se confruntă în prezent umanitatea, cum ar fi focarul COVID-19 și schimbările climatice necesită o acțiune globală concertată, iar implicarea și participarea semnificativă a tinerilor trebuie abordate în mod eficient.
Tema Zilei internaționale a tineretului 2020, "Angajarea Tinerilor pentru Acțiune Globală" ("Youth Engagement for Global Action"), urmărește să evidențieze modalitățile prin care implicarea tinerilor la nivel local, național și global contribuie la consolidarea proceselor și instituțiilor multilaterale, precum și să facă cunoscut modul în care reprezentarea și implicarea lor în politica instituțională formală pot fi îmbunătățite semnificativ.
În 2019, tema Zilei internaționale a tineretului, "Transforming education", a scos în evidență eforturile de a face educația mai incluzivă și mai accesibilă tuturor tinerilor.
În 1998, o rezoluție care proclama 12 august drept Ziua internațională a tineretului a fost adoptată de prima sesiune a Conferinței mondiale a miniștrilor responsabili pentru Tineret, găzduită de Guvernul Portugaliei în cooperare cu Națiunile Unite (Lisabona, 8 - 12 august 1998). Respectiva recomandare a fost aprobată ulterior de cea de-a 54-a sesiune a Adunării Generale a ONU, în Rezoluția 54/120, intitulată "Politici și programe care implică tineretul" ("Policies and programmes involving youth" - 17 decembrie 1999).
Adunarea Generală a ONU a recomandat organizarea de activități de informare publică pentru a sprijini Ziua internațională a tineretului ca o modalitate de a promova o mai bună conștientizare a Programului mondial de acțiune pentru tineret.
Programul mondial de acțiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1996, stabilește un cadru de politici și orientări pentru acțiunile naționale și de sprijin internațional în vederea îmbunătățirii situației tinerilor. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea tinerilor. Programul se concentrează pe măsurile de consolidare a capacităților naționale în domeniul tineretului și pentru a crește calitatea și numărul de oportunități disponibile tinerilor pentru participarea deplină, eficientă și constructivă în societate. AGERPRES