Astăzi este ultima zi de depunere a cererilor pentru compensații la energia consumată în luna noiembrie

  • 25 Noiembrie 2023 11:15
Astăzi este ultima zi de depunere a cererilor pentru compensații la energia consumată în luna noiembrie

Consumatorii casnici care doresc să beneficieze de compensații pentru încălzire în sezonul rece, începând cu luna noiembrie, mai au la dispoziție ziua de sâmbătă, 25 noiembrie, pentru a se înregistra pe platforma compensatii.gov.md. Cererea va putea fi depusă și după 25 noiembrie, însă compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Ministerul Muncii a anunțat că data limită pentru recepționarea cererilor este 25 noiembrie, urmând ca în primele zile din decembrie, accesând cabinetul personal, cetățenii să afle ce grad de vulnerabilitate le-a fost atribuit, scrie Moldova1.

Precizăm că, în acest an, sunt 7 categorii: extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută, primară și fără vulnerabilitate energetică.

Potrivit datelor prezentate de autorități, Guvernul va acoperi în medie 33 la sută din tariful actual pentru gazele naturale și până la 58% din prețul la energia termică.

Pe parcursul sezonului rece, beneficiarii vor avea posibilitatea de a modifica cererea în două cazuri: pentru a include nou-născuții și a radia din sistem persoanele decedate.

În acest an statul va compensa primii 180 de metri cubi de gaze naturale consumate de gospodării timp de o lună, iar consumul adițional va fi plătit conform prețului de piață, care este în prezent de 18,07 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Cel mai puțin vor achita cetățenii care vor fi incluși în gradul de vulnerabilitate extremă, adică 12 lei pentru un metru cub. Familiile cărora li se vor atribui categoria de vulnerabilitate primară sau nu vor primi grad de vulnerabilitate vor trebui să achite tariful reglementat de furnizor, adică 18,07 lei pentru un metru cub.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
2,18
Câțiva nori
Umiditate:90 %
Vint:0,51 m/s
Wed
7
Thu
6
Fri
4
Sat
6
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău