Astăzi este Noaptea Europeană a Muzeelor. Program special la Chișinău

  • 20 Mai 2017 11:18
Astăzi este Noaptea Europeană a Muzeelor. Program special la Chișinău

Noaptea Europeană a Muzeelor se va desfășura sâmbătă 20 mai. Toate muzeele din Republica Moldova își vor deschide porțile concomitent cu alte câteva mii de muzee din întreaga Europă. Intrarea va fi gratuită, iar pentru vizitatori au fost pregătite programe speciale.

Evenimentele dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor vor începe joi, 18 mai la Chișinău. Vizitatorii muzeului Național de Istorie vor putea participa la ateliere și concursuri pentru copii, vor avea loc recitaluri de muzică clasică. În seara de 20 mai, muzeele își vor aștepta vizitatorii pentru a marca Noaptea Europeană a Muzeelor, intrarea fiind gratuită. Muzeele din Chișinău au pregătit diverse evenimente, expoziții de mașini de epocă, concerte de muzică simfonică, demonstrații de mânuire a armamentului.  

 An de an, publicul care vine la Noaptea Europeană a Muzeelor devine tot mai rafinat, iar cerințele sunt mai mari, observă directorul Muzeului Național de Istorie, Eugen Sava.

„În afara de expoziția de motociclete de epocă, care față de anii trecuți va fi mai diversificată, va mai fi și o expoziție de mașini din perioada sovietică, care se păstrează în garajul Guvernului. Într-o sală a muzeului vor avea loc proiectări de filme documentare, în cadrul „Cronograf” și filme animate. Va participa Academia de Poliție, cu reprezentări de lupte și armă medievală moldovenească și demonstrații de mânuire a armelor. Începând cu ora 19:00, va avea loc un concert de muzică simfonică dirijat de Dumitru Cârciumaru”, a declarat Eugen Sava.

Și Muzeul Național de Artă a pregătit pentru vizitatori un program special. Pe 18 mai va fi vernisată Bienala Internațională de Pictură, la care vor participa peste 160 de artiști plastici din 27 de țări. De ziua muzeelor, vizitatorii vor putea să-și deseneze portretele, să asculte recitaluri de muzică clasică. 

„Acest eveniment, deși atrage un public ocazional în muzee, oricum rolul nostru e de a-i atrage pe cât mai mulți și de a-i orienta cât mai mult către artă, de a-i transforma în vizitatori permanenți, curioși”, a declarat directorul Muzeului de Artă, Tudor Zbârnea. 

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală,  pe 20 mai, vizitatorii vor putea vedea expoziția „Nunta nunților” și vor asculta și un concert susținut de Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”, condus de Nicolae Gribincea.

Ministrul Culturii, Monica Babuc susține că la muzeele din Republica Moldova vin tot mai mulți vizitatori. De exemplu, în ultimii trei ani, în medie, circa 55 de mii de vizitatori au pășit pragurile muzeelor din Rpublica Moldova. Autoritățile susțin că și numărul muzeelor este în creștere, în ultimii ani fiind deschise 27 de muzee private.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău