Astăzi este marcată Ziua Națională a Tineretului

  • 13 Noiembrie 2022 13:39
Astăzi este marcată Ziua Națională a Tineretului

Mai multe acțiuni culturale dedicate Zilei Naționale a Tineretului, marcată astăzi, se desfășoară la Chișinău și în alte localități ale țării, transmite MOLDPRES.

„În a doua duminică a lunii noiembrie, în Republica Moldova sărbătorim Ziua Națională a Tineretului. Dumneavoastră, actualii elevi și studenți, tineri profesioniști, aveți forța, cunoștințele, energia pozitivă necesară de a construi un stat democratic, în care primează legea și domnește pacea și care îmbrățișează valorile general-umane și tinde să fie parte a marii familii europene ”, se spune într-un mesaj de felicitare, semnat de ministrul de resort, Anatolie Topală.

Potrivit oficialului, domeniul tineret este unul intersectorial, iar participarea tinerilor în toate sferele vieții este crucială pentru o societate bazată pe valori precum democrația, toleranța și prosperitatea. „Am deplina încredere în voi și apreciez mult potențialul vostru creativ și implicarea directă în promovarea valorilor naționale, general-umane și democratice. Văd viitorul Republicii Moldova cu voi încadrați aici, acasă, în învățământ, cercetare, sfera socială, sectorul de producție, agricultură, industrie, serviciul public. Țara are nevoie de voi. Țara sunteți voi”, a subliniat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.

Prezența tinerilor se face tot mai evidentă în spațiul public al Republicii Moldova. Un rol activ îl au toate structurile de tineret din țara noastră: Centrele de Tineret, Consiliile Locale ale Tinerilor, lucrătorii de tineret, specialiștii de tineret din autoritățile administrației publice locale care contribuie la crearea unui mediu adecvat realizării vieții personale și profesionale a fiecărui tânăr, inclusiv pentru sprijinirea echitabilă a celor din grupurile cu posibilități reduse.

În prezent, în lume există peste 1,8 miliarde de tineri cu vârsta între 10 și 24 de ani. Potrivit ONU, este cea mai mare populație de tineri din toate timpurile. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre copiii și adolescenții cu vârsta între 6 și 14 ani nu au cunoștințele de bază privind cititul și matematica, în pofida faptului că majoritatea sunt școlarizați. Această criză globală de însușire a cunoștințelor împiedică puternic realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a fost adoptată de Organizația Națiunilor Unite în 2015 și stabilește un cadru global pentru eradicarea sărăciei și realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău