Astăzi este marcată Ziua Mondială de combatere a hepatitei

  • 28 Iulie 09:05
Astăzi este marcată Ziua Mondială de combatere a hepatitei

Astăzi, 28 iulie, Republica Moldova marchează Ziua mondială de combatere a hepatitei, care în 2024 are genericul „Este timpul pentru acțiune” - un apel global pentru intensificarea eforturilor și accelerarea măsurilor necesare spre a îmbunătăți cunoștințele populației despre prevenirea, diagnosticul și tratamentul hepatitelor virale, spre extinderea accesului la diagnostic și tratament.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, hepatita reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. În Republica Moldova, prevenirea, diagnosticarea și tratamentul hepatitei sunt acoperite de asigurarea obligatorie de asistență medicală (AOAM) în cadrul asistenței medicale primare, de ambulatoriu, servicii de înaltă performanță și spital.

Bolnavii de hepatită și ciroză hepatică beneficiază și de medicamente compensate. În 2023, peste 11 mii de persoane cu hepatită și ciroză hepatică au primit medicamente compensate în valoare de peste 8 milioane de lei.

De asemenea, Compania Națională de Asigurări în Medicină finanțează investigațiile de înaltă performanță la hepatite cronice virale și ciroze hepatice B, C, D, în scopul inițierii și efectuării tratamentului antiviral. Pentru anul curent, au fost încheiate contracte în sumă de peste 11,6 milioane de lei cu cei nouă prestatori de servicii medicale de înaltă performanță, care oferă investigațiile respective. 

Totodată, din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM au fost planificați în anul curent peste 365 de mii de lei pentru procurarea a nouă mii de flacoane de vaccin pentru profilaxia hepatitei virale B în cazul persoanelor adulte cu risc sporit de infectare.

Hepatita este o inflamație a ficatului cauzată de infecția cu unul dintre virușii hepatici (A, B, C, D sau E).  Hepatita virală este a doua cauză infecțioasă de deces la nivel global, cu 1,3 milioane de decese pe an. Hepatitele B și C, în special, sunt cele mai răspândite forme cronice ale bolii și pot provoca complicații severe, precum ciroza hepatică și cancerul de ficat. La fiecare 30 de secunde, cineva moare din cauza unei boli legate de hepatita virală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău