Astăzi este marcată Ziua Internațională a studenților. Care sunt universitățile din R.Moldova incluse în calasamentul de calitate Webometrics

  • 17 Noiembrie 2019 11:32
Astăzi este marcată Ziua Internațională a studenților. Care sunt universitățile din R.Moldova incluse în calasamentul de calitate Webometrics

Tineri din toată lumea marchează pe 17 noiembrie Ziua internațională a studenților.

Cu acest prilej, în centrele universitare, inclusiv din țara noastră, sunt organizate mai multe activități culturale, de divertisment, dar și manifestații care să atenționeze asupra problemelor studenților, notează MOLDPRES.

În prezent, în Republica Moldova activează 32 de instituții de învățământ superior, de stat și private, la Chișinău, Bălți, Cahul, Taraclia și Comrat.

La începutul anului de studii 2018-2019, numărul de studenți în Republica Moldova a fost de 60,6 mii de persoane, fiind cu circa cinci mii de studenți mai puțin comparativ cu anul de studii precedent. Numărul de studenți în instituțiile de stat a fost de 50,6 mii de persoane, reprezentând 83,5% din totalul studenților. Comparativ cu anul de studii 2017-18 numărul de studenți în instituțiile de stat s-a diminuat cu 4,7 mii de persoane (sau 8,5%), mai puțin în cele private (cu 0,2 de mii persoane sau 2,1%), potrivit Biroului Național de Statistică.

Mai mulți experți estimează că scăderea numărului studenților atestă faptul că astăzi Republica Moldova se află într-o situație extrem de proastă. Asta înseamnă că natalitatea are în continuare un trend accentuat negativ, că oamenii continuă să plece masiv peste hotare pentru a se stabili cu traiul acolo, nu doar pentru a munci.

Cu toate acestea, câteva dintre universitățile din țara noastră sunt incluse cu regularitate în topuri mondiale de calitate. Bunăoară, raportul Webometrics cercetează 24 mii de instituții superioare de învățământ superior din întreaga lume, dintre care 27 au fost universități din Republica Moldova. Aceste universități au fost evaluate după metoda de predare, cadre didactice, baza științifico-tehnică, performanțele obținute de studenți. Astfel, conform studiului, cele mai solicitate universități din Republica Moldova sunt: Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat din Republica Moldova,  Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”,  Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”,  Universitatea Liberă Internațională din Moldova,  Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat din Cahul.

Ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua internațională a studenților în anul 1941, de către Consiliul Internațional al Studenților, pentru a comemora evenimentele din 1939, desfășurate la Praga. Încă din anul 1939, ocupanții naziști din Cehoslovacia au suprimat, în Praga, o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină din Universitatea Charles, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstrațiilor, nouă studenți au murit, iar peste 1.200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.

În toamna anului 1989, la 17 noiembrie, slovacii au cerut ieșirea din comunism, prin demonstrații studențești, urmând ca în ziua următoare să facă același lucru și cehii. Manifestația desfășurată la Praga, la care au participat peste 15.000 de studenți, s-a soldat atunci cu circa 600 de răniți. Astfel, 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestațiilor anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul ''Revoluției de catifea'' din Cehoslovacia, potrivit site-ului Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

ANOSR dorește să reînvie spiritul purtat de studenții de atunci și  să se acorde importanța cuvenită zilei de 17 noiembrie pentru că „nu e o zi oarecare, e o zi în care studentul a revoluționat întreaga societate”. Potrivit organizației, citată de agerpres.ro.,  este nevoie de implicare activă a studenților în organizații și în structurile academice din comunitatea lor, de a fi conștienți de puterea pe care o au, mulțumind ''tuturor celor care au luptat și luptă pentru drepturile lor, tuturor celor care au semnalat nedreptăți și au luptat pentru rezolvarea lor, celor care în prezent sunt promotorii mișcării studențești, celor care cred în drepturile studenților''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
34,4
Cer senin
Umiditate:14 %
Vint:3,6 m/s
Thu
22
Fri
21
Sat
23
Sun
24
Mon
23
Arhivă Radio Chișinău