Astăzi creștinii ortodocși sărbătoresc Sfinții Constantin și Elena

  • 03 Iunie 2017 13:09
Astăzi creștinii ortodocși sărbătoresc Sfinții Constantin și Elena

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc vechi îi sărbătoresc sâmbătă, 3 iunie, pe Sfinții Constantin și Elena, considerați ocrotitori ai familiei.

Un prilej deosebit de sărbătoare și rugăciune este pentru persoanele care poartă prenumele de Constantin sau Elena și cei care prăznuiesc hramul casei în această zi. Duminică, enoriașii marchează Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoare numită și Duminica Mare. Este unul dintre cele 12 mari praznice împărătești, ziua în care a fost alcătuit nucleul Bisericii de mai târziu, transmite IPN.

Biserica spune că Constantin cel Mare a fost primul împărat creștin. A emis Edictul de la Milano, prin care creștinismul ajunge sa fie recunoscut de stat. Împăratul Constantin a convocat primul Sinod Ecumenic la Niceea, fiind alcătuite primele 7 articole ale Simbolului de credință (Crezul), a fost fixată data Paștilor (prima duminica după luna plină, după echinocțiul de primăvară) și s-au dat 20 de canoane privind disciplina bisericească.

Împăratul Constantin cu mama sa Elena au inițiat lucrările de căutare a Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Crucea a fost găsită pe Golgota, după moartea Împăratului Constantin, în 337 după Hristos.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău