Astăzi are loc deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Paris

  • 26 Iulie 08:37
Astăzi are loc deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice  de la Paris

Jocurile Olimpice de vară de la Paris vor debuta oficial vineri seara, cu o ceremonie de deschidere inedită, desfășurată în premieră în afara unui stadion, pe fluviul Sena, care străbate capitala Franței.

Cele 206 de delegații începând cu ora 20:30 (ora României) vor „defila” pe 85 de ambarcațiuni pe Sena, trecând pe lângă obiective turistice precum Catedrala Notre-Dame, Luvru sau Muzeul Orsay, pe o distanță de șase kilometri, de la Pont d’Austerlitz până la Trocadero, lângă Turnul Eiffel. În total, la Jocuri vor lua parte 10.500 de sportivi, dintre care 571 din Franța, transmite Agerpres.

Nu se știe deocamdată cine va aprinde vasul olimpic, dar, conform unor relatări, onoare îi va reveni fostei atlete Marie-Jose Perec, triplă campioană olimpică, un alt candidat fiind fostul mare fotbalist Zinedine Zidane.

Peste 400 de dansatori și 3.000 de artiști vor performa în timpul ceremoniei de deschidere, pe bărcile care vor pluti pe Sena, cât și pe podurile care traversează fluviul.

Conform unor surse, superstarul Celine Dion va cânta în timpul ceremoniei alături de Lady Gaga. Printre ultimii purtători ai torței olimpice se va afla și rapperul american Snoop Dogg.

Circa 326.000 de spectatori vor asista la această ceremonie, estimată să dureze patru ore. Dintre aceștia, 222.000 au primit bilete gratuite, iar 104.000 au plătit tichete pentru cheiurile joase. Peste 80 de ecrane uriașe, plasate strategic, vor permite spectatorilor să se bucure de atmosferă și să urmărească spectacolul de-a lungul fluviului.

Peste 120 de șefi de state și guverne au confirmat prezența la ceremonie, printre care cancelarul german Olaf Scholz și Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden. Jocurile vor fi declarate deschise în mod oficial de președintele Franței, Emmanuel Macron.

Planul de securitate pentru ceremonia de deschidere este unul nemaiîntâlnit de amplu, peste 45.000 de persoane urmând să se ocupe de desfășurarea lucrurilor în ordine. Spațiul aerian pe o arie de 150 de kilometri în jurul Parisului va fi închis vineri seara, la fel cum sunt închise traficului și numeroase zone de-a lungul Senei.

Parisul găzduiește Jocurile Olimpice de vară pentru a treia oară, după edițiile din 1900 și 1924.

Jocurile Olimpice de la Paris se vor desfășura în intervalul 26 iulie-11 august, iar Jocurile Paralimpice vor avea loc în perioada 28 august-8 septembrie.

În cele 19 zile ale competiției olimpice se vor desfășura 329 de probe sportive. Un număr de 20.000 de jurnaliști sunt acreditați pentru a relata din cele 35 de locații dedicate ale competiției olimpice, iar 45.000 de voluntari s-au angajat să se implice pentru a sprijini buna desfășurare a acestei ediții a Jocurilor Olimpice.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău