Astăzi a intrat în vigoare decizia CSE cu privire la suspendarea a șase posturi TV din R. Moldova. Expert: „Lupta statului cu dezinformarea trebuie făcută cu atenție”

  • 19 Decembrie 2022 13:12
Astăzi a intrat în vigoare decizia CSE cu privire la suspendarea a șase posturi TV din R. Moldova. Expert: „Lupta statului cu dezinformarea trebuie făcută cu atenție”

Astăzi a intrat în vigoare decizia Comisiei pentru Situații Excepționale cu privire la suspendarea a șase posturi TV din R.Moldova, acuzate de reflectarea tendențioasă și manipulatorie a evenimentelor, inclusiv a celor legate de războiul din Ucraina. Această decizie ar fi una oportună, însă este necesar ca autoritățile să vină cu argumente bine fondate, pentru a curma încercările de a distorsiona importanța acestei hotărâri. Asta sugerează expertul de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, care a subliniat pentru Radio Chișinău că lupta statului cu dezinformarea trebuie făcută cu atenție, astfel încât să nu fie create precedente periculoase. Între timp, directorul executiv al Asociației Presei Electronice (APEL), Ion Bunduchi, susține că această decizie ar fi considerată una neproporțională. Însă ultimul cuvânt trebuie să-l spună justiția, transmite Radio Chișinău.

Expertul la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, consideră că, în situația actuală, o asemenea hotărâre ar putea fi oportună, însă, precizează el, este important ca autoritățile să vină cu explicații adiționale și bine fondate cu privire la factorii care au influențat-o, dar și pentru a oferi o înțelegere mai bună cetățenilor despre acțiunile menite să curme încercările de a  distorsiona importanța acestei hotărâri. Totodată, Mihai Mogâldea subliniază că, în contextul războiului din Ucraina, este necesar ca autoritățile să acționeze pentru a limita impactul dezinformării, însă acest lucru trebuie făcut cu mare atenție, pentru a nu crea un eventual abuz asupra libertății de exprimare și a nu crea precedente periculoase. Problema rămâne însă în mediul online, mai spune Mihai Mogâldea.

„Dincolo de spațiul audiovizual, mai rămâne și spațiul online, care nu este reglementat. Acolo, actualmente, este problema numărul unu. Nu există un cadru de reglementare. După începutul războiului în Ucraina, practic toate  eforturile de dezinformare ale unor actori interni și externi au fost canalizate pe spațiul online. Se lucrează în prezent la un proiect de lege pentru a limita impactul dezinformării în online, dar există încă multe necunoscute în această privință”, a spus Mihai Mogâldea.

Pe de altă parte, directorul executiv al Asociației Presei Electronice (APEL), Ion Bunduchi, susține că această decizie ar putea fi considerată una neproporțională. Însă ultimul cuvânt trebuie să-l spună justiția. Chiar și așa, spune Ion Bunduchi, autoritățile trebuiau să ia o decizie în privința acestor televiziuni, întrucât sancțiunile acordate de Consiliul Audiovizual nu erau suficiente ca să le aducă în albia corectitudinii, în contextul războiului.

„Că sunt certate cu legea demonstrează și sancțiunile. Ceva trebuia să se facă. Că s-a făcut înțelept sau mai puțin înțelept urmează să vedem. E ușor să te pronunți atunci când ai precedente. Când știi că în asemenea situații s-a procedat așa, iar ulterior timpul a arătat că e bine sau nu. Când nu ai precedente, trebuie să așteptăm să treacă timpul…să vedem ce ne va aduce”, a precizat Ion Bunduchi.

Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat, la finele săptămânii trecute, licența de emisie pentru șase posturi de televiziune din Moldova, pe durata stării de urgență. Este vorba despre posturile Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV. Dispoziția în acest sens a fost semnată de prim-ministrul Natalia Gavrilița, președintele Comisiei pentru Situații Excepționale. Membri ai opoziției parlamentare, dar și unii reprezentanți ai societății civile au criticat această decizie, subliniind faptul că acesta ar fi un atac asupra democrației. De partea cealaltă, presa internațională a remarcat sancționarea propagandei și a salutat libertatea exprimării în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău