Astăzi, 7 aprilie, este marcată Ziua NATO în România

  • 07 Aprilie 12:25
Astăzi, 7 aprilie, este marcată Ziua NATO în România

La 7 aprilie 2024 este marcată Ziua NATO în România. Începând cu anul 2005, această zi este celebrată în prima duminică a lunii aprilie, conform prevederilor Legii 390/2004, scrie Agerpres.

Pentru stabilirea datei dedicată acestei zile, s-a ținut cont de momentul aderării României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, respectiv data de 29 martie 2004, precum și de ziua arborării drapelului României la sediul organizației NATO, la Bruxelles, anume data de 2 aprilie 2004, conform www.mae.ro.

Summitul NATO de la Praga (21-22 noiembrie 2002) a reprezentat un moment important în evoluția organizației nord-atlantice prin decizia de invitare a șapte state să adere la Alianță, fiind vorba despre cea mai amplă etapă de extindere. În deschiderea reuniunii la nivel înalt, secretarul general al organizației Hoop Scheffer a transmis public invitația de aderare la Alianță, lansată de Consiliul Nord-Atlantic, forul decizional cel mai important al organizației, pentru șapte state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia. Statele candidate au semnat Protocoalele de Aderare, la Bruxelles, la 26 martie 2003, cu prilejul ceremoniei extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic.

Președintele României Ion Iliescu a promulgat, la 1 martie 2004, Legea nr. 22/2004 de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord. La aceeași dată, secretarul general al NATO, Jakob de Hoop Scheffer, a trimis ministrului român al Afacerilor Externe, Mircea Geoană, scrisoarea prin care transmitea Guvernului României, în numele Părților la Tratat, invitația de aderare a statului român la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. La 3 martie 2004, Legea 22/2004 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministerul Afacerilor Externe a pregătit instrumentul de aderare al României la Tratatul Atlanticului de Nord, document semnat de președintele Ion Iliescu și depus la depozitarul Tratatului, respectiv Guvernul Statelor Unite ale Americii. După depunerea instrumentului de aderare, România a devenit membru cu drepturi depline la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

În 2024, pentru marcarea împlinirii a 75 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și a celor 20 de ani de la aderarea României la organizație, Ministerul Apărării Naționale organizează o serie de evenimente dedicate. La data de 7 aprilie 2024, în București și în marile garnizoane din țară au loc ceremonii militare de înălțare a drapelelor României și ale organizației nord-atlantice, potrivit https://www.defense.ro. Tot la data de 7 aprilie 2024, la ora 11.00 la Baza Aeriană 86 de la Borcea se va desfășura crosul ''RUNAWAY RUN 24'' pe o distanță de 2.500 de metri. Totodată, vor avea loc sesiuni de parașutare, va fi organizată o expoziție statică, iar aeronave F-16 vor survola aerodromul Bazei 86 Aeriene. În plus, la data de 10 aprilie 2024, la Palatul Cercului Militar Național din București, va avea loc lansarea evenimentului ''ROMÂNIA-NATO, 20 de ani'', cu participarea unor personalități politice și militare din țară și din state membre ale NATO. La eveniment, vor fi expuse fotografii care ilustrează participarea militarilor români în teatrele de operații, realizate de Agenția Media a Armatei, iar Muzeul Militar Național ''Ferdinand I'' va prezenta o expoziție tematică, mai indică https://www.defense.ro.

NATO reunește în prezent 32 de state membre, după aderarea recentă a Finlandei (4 aprilie 2023) și a Suediei (7 martie 2024) la organizație, potrivit www.nato.int.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău