Astăzi, 5 noiembrie, au loc alegeri locale generale. Cetățenii cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a-și alege primarii și consilierii din toate localitățile R. Moldova

  • 05 Noiembrie 2023 07:28
Astăzi, 5 noiembrie, au loc alegeri locale generale. Cetățenii cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a-și alege primarii și consilierii din toate localitățile R. Moldova

În localitățile din Republica Moldova au aloc alegeri generale locale, la care urmează să fie aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali. La cele 1 958 de secții de votare deschise pentru scrutin sunt așteptați peste 2,7 milioane de alegători. Secțiile de votare sunt deschise între 07.00 și 21.00, transmite Radio Chișinău.

Pentru acest scrutin au fost înregistrați 57 396 de candidați la funcția de primar și de consilier în consiliile locale din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, precum și 1 174 de candidați independenți. Vineri, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de partidul politic „Șansă”. În dreptul tuturor candidaților acestei formațiuni este aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”

Pentru aceste alegeri, Comisia Electorală Centrală a tipărit 7 669 667 de buletine de vot, dintre care 6 068 878 în limba română și celelalte în limba rusă.

Alegătorul care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu se poate deplasa la secția de votare poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Votarea la locul aflării poate fi solicitată și în ziua alegerilor prin depunerea unei cereri în formă scrisă, dar cu prezentarea unui certificat medical. Biroul electoral va aproba cererea până la ora 14.00.

Alegerile de astăzi sunt monitorizate de peste 1500 de observatori naționali și internaționali, acreditați de către Comisia Electorală Centrală. Din numărul total, 1 092 de observatori naționali reprezintă opt asociații obștești din țară. Peste 400 sunt observatori internaționali care  reprezintă misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, autorități electorale străine, organizații internaționale, dar și OSCE/ODIHR, ENEMO, Congresul Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei, Parlamentului European.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău