Astăzi, 24 ianuarie, se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută în istorie și ca Mica Unire

  • 24 Ianuarie 2022 09:04
Astăzi, 24 ianuarie, se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută în istorie și ca Mica Unire

Astăzi se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută în istorie și ca Mica Unire, primul pas în formarea unui singur stat al tuturor românilor.

Cu acest prilej Ambasada României la Chișinău organizează astăzi o acțiune de diplomație publică la bustul domnitorului Alexandru Ion Cuza din sectorul Botanica. La evenimentul prevăzut să înceapă la ora 10.00 la intersecția bulevardelor  Dacia și Cuza Vodă va participă ambasadorul României în Rep. Moldova Daniel Ioniță.

La 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Munteniei, de către Divanul ad-hoc de la București, după ce acesta fusese ales, pe 5 ianuarie același an, ca domn al Moldovei, se consfințea unul dintre dezideratele istorice ale neamului românesc din cele două provincii, ideal care avea să fie încununat în 1918, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei și formarea României Mari.

Înfăptuită în ciuda opoziției marilor puteri ale vremii, Unirea Principatelor Române a fost un exemplu pentru unificarea altor state naționale, Germania și mai apoi Italia formându-se, un deceniu mai târziu, prin alăturarea mai multor provincii separate.

În 1859, în componența Principatelor Unite au intrat și trei județe din sudul Basarabiei, Izmail, Chilia și Cetatea Albă. În 1878, ele au fost reanexate de Imperiului Țarist.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău