Astăzi, 16 iunie, se împlinesc 33 de ani de la cel de al doilea Pod de Flori

  • 16 Iunie 2023 14:54
Astăzi, 16 iunie, se împlinesc 33 de ani de la cel de al doilea Pod de Flori

Astăzi se împlinesc 33 de ani de la cel de al doilea Pod de Flori. La 16 iunie 1992 românii din abia formatul stat independent Republica Moldova au putut să treacă, fără acte, pe teritoriul României, pentru a se întâlni cu rudele rămase acolo după ocupația sovietică, transmite Radio Chișinău.

Primul Pod de flori a avut loc pe 6 mai 1990. Atunci locuitorilor din România li s-a permis, între orele 13:00 și 19:00, să treacă Prutul  fără pașaport și viză. A fost prima deschidere a frontierelor dintre România și Republica Moldova, care se numea, încă, Republica Sovietică Socialistă Moldova.

La eveniment au participat, potrivit istoricilor, zeci de mii de basarabeni: „Zecile de mii de români de pe ambele maluri au răbufnit ca un fluviu, menționa ministrul Culturii și Cultelor de atunci, Ion Ungureanu.

Poetul Ion Hadârcă este unul din inițiatorii Podului de Flori. ”Acțiunea propriu-zisă a fost una care a uimit Europa și lumea întreagă,  pentru că pentru prima dată s-au deschis frontierele imperiului ceea ce nu s-a mai întâmplat de la constituirea lui niciodată. Asta a fost realizarea mare - au putut să se întâlnească familii care nu s-au mai văzut decenii la rând. Era ceva cutremurător”, menționa, într-un interviu pentru Radio Chișinău, poetul, eseistul, politicianul, fondatorul și primul președinte al Frontului Popular din Moldova,  Ion Hadârcă, unul din liderii Mișcării de Eliberare Națională a românilor basarabeni.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău