Astăzi, 14 septembrie, studenții de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice invită publicul la spectacolul „Shakespeare în căutarea spectatorului”
-
14 Septembrie 2023 10:36
Reuniunea Teatrelor Românești invită publicul la cea de-a VIII-a ediție care are astăzi, 14 septembrie, în program premiera spectacolului radiofonic „Pribegi în țară răpită”, care va avea loc la ora 13:00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” (TNME) din Chișinău, Sala Antract, transmite Radio Chișinău.
Spectacolul este un produs al Teatrului radiofonic București, montat după cartea lui Dumitru C. Moruzi „Pribegi în țară răpită”, în regia lui Petru Hadârcă. Firul narativ prezintă imaginea Chișinăului de la mijlocul secolului al XIX-a. Autorul își poartă personajele, atât prin partea veche a orașului, cât și prin cea nouă, oferind o imagine-document a epocii. În distribuție apar și actorii TNME: Anatol Durbală, Alexandru Pleșca, Diana Decuseară, Mircea Rusu, Angela Ciobanu și alții. Publicul are acces liber la spectacol.
Pentru prima dată în programul Reuniunii vor fi prezente și spectacole stradale, nonverbale, care vor avea loc în scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Tot astăzi, la ora 17:00, studenții de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice invită publicul la spectacolul „Shakespeare în căutarea spectatorului”, în conceptul lui Oleg Mardari.
La ora 17:30, în holul TNME, va fi inaugurată expoziția de fotografie „(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR”, semnată de artistul Florin Ghioca. Expoziția este dedicată restaurării picturilor împușcate în timpul Revoluției de la 1989 prezentate public prin vocile actorilor de la Teatrul Național din București: Ion Caramitru, Amalia Ciolan, Lari Georgescu, Richard Bovnoczki, Emilia Popescu, Daniel Badale, Monica Davidescu, Ileana Olteanu, Cosmina Olariu.
La ora 18:00, publicul este invitat la spectacolul „Steaua fără nume”, în regia lui Alexandru Cozub, după romanul scris de Mihail Sebastian, având în distribuție actorii TNME. Mesajul spectacolului este că pasiunea și bunătatea reprezintă măsura a ceea ce facem și împărtășim. Dragostea și umorul sunt arme ce pot combate artificialul, suficiența și orice fel de lipsuri materiale.
Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” continuă cu un concert in memoriam Mariei Bieșu „Ave Maria”, la Sala cu Orgă, la ora 18:00. Dirijor – Alexandru Samoilă, soliste Anna Samuil – soprană și Tatiana Samouil – vioară.
În program sunt creații de Henry Purcell, Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Giuseppe Verdi, Felix Mendelssohn Bartholdy, Pietro Mascagni, Richard Strauss.
Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” este cel mai longeviv eveniment cultural din Rep. Moldova. Timp de 31 de ani, Festivalul aduce în Rep. Moldova numeroși artiști de operă, balerini și instrumentiști de renume, dirijori și oameni de cultură.