Assange, prea bolnav pentru a compărea la tribunal, chemat la o nouă audiere la 12 iunie privind extrădarea sa în SUA

  • 30 Mai 2019 14:41
Assange, prea bolnav pentru a compărea la tribunal, chemat la o nouă audiere la 12 iunie privind extrădarea sa în SUA

Fondatorul site-ului de dezvăluiri WikiLeaks, Julian Assange, nu a participat joi, din motive de sănătate, la o audiere preliminară privind cererea de extrădare a sa adresată Marii Britanii de SUA,preluat de Agerpres.

Assange, care este închis la Belmarsh, în sud-estul Londrei, urma să compară în fața unui judecător prin videoconferință, transmit Reuters, PA și EFE.

Fondatorul WikiLeaks, în vârstă de 47 de ani, a fost reprezentat de avocatul său Gareth Peirce la audierea de cinci minute de joi, în urma căreia judecătoarea Emma Arbuthnot a stabilit următoarea ședință pentru 12 iunie.

Julian Assange "nu se simte prea bine, nu?" - a întrebat judecătoarea. "Nu prea", a replicat Peirce.

Judecătoarea Arbuthnot a mai indicat că următoarea ședință ar putea avea loc chiar la închisoarea Belmarsh, unde "ar putea fi mai convenabil pentru toată lumea".

Sala de ședințe a tribunalului era plină de susținători ai lui Assange, dintre care mulți așteptaseră în fața clădirii mai mult de o oră.

Cu câteva ore înainte de audierea preliminară de joi, un purtător de cuvânt al WikiLeaks a exprimat "serioase preocupări în ce privește sănătatea" lui Assange, care "a fost mutat în dispensarul penitenciarului".

Purtătorul de cuvânt a explicat că în cele șapte săptămâni petrecute deja la Belmarsh "sănătatea lui Assange a continuat să se deterioreze și a slăbit extrem de mult".

Vineri, un alt avocat al acestuia, Per Samuelson, a afirmat că starea de sănătate a clientului său "face imposibilă purtarea unei conversații normale".

Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic datorită căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape șapte ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii. El se refugiase în 2012 la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.

La scurt timp după anunțarea arestării sale, procuratura suedeză a solicitat emiterea unui mandat de arestare, în absență, împotriva lui Julian Assange, în ancheta ce fusese închisă în mai 2017 din lipsă de progrese.

La 1 mai, Assange a fost condamnat de tribunalul londonez din Southwark la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate.

SUA au cerut extrădarea lui Assange, acuzându-l de conspirație în vederea accesului ilegal la informații păstrate în calculatoare guvernamentale, delict pasibil cu maximum cinci ani de închisoare, conform autorităților americane. Avocații australianului se tem însă că, în cazul în care extrădarea va avea loc, Assange ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău