Mediterana de Est: Atena dezminte discuțiile cu Ankara

  • 04 Septembrie 2020 11:19
Mediterana de Est: Atena dezminte discuțiile cu Ankara

Atena a dezmințit joi seară discuțiile cu Ankara pentru detensionarea situației din Mediterana de Est, după un mesaj pe Twitter al secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, susținând contrariul, scrie AFP, preluat de Agerpres.


"Informațiile care au fost dezvăluite cu privire la presupuse discuții tehnice cu NATO nu corespund realității", a afirmat joi seară Ministerul grec de Externe într-un comunicat.

Potrivit mesajului pe Twitter al secretarului general al NATO, Grecia și Turcia, membre ale Alianței, "au convenit să înceapă discuții tehnice la NATO" cu obiectivul de a preveni orice nou incident în Mediterana de Est, unde un vas turc de cercetări seismică însoțit de nave de război se află în apele teritoriale grecești de la 10 august.

"Am reținut intenția secretarului general al NATO de a acționa pentru a pune în aplicare mecanisme de detensionare militară. Cu toate acestea, detensionarea militară va avea loc numai odată cu retragerea imediată a tuturor navelor turce de pe platoul continental grec", a adăugat diplomația de la Atena.

De la 10 august, Ankara a desfășurat nava de cercetare seismică Oruc Reis însoțită de forțe navale pentru a proceda la explorări în largul insulei grecești Kastellorizo, la 2 kilometri de coastele turcești, într-o zonă bogată în hidrocarburi.

La sfârșitul lui august, tensiunea a crescut mai mult între Turcia și Grecia, care au efectuat manevre militare rivale, prima cu Statele Unite, apoi cu Rusia, iar a doua cu Franța, Cipru și Italia.

 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău