Aspecte ale dialogului politic dintre R. Moldova și Turcia, precum și îmbunătățirea cooperării în domenii de interes economic și social au fost discutate de către miniștrii de externe, Nicu Popescu și Mevlut Çavușoğlu

  • 18 Noiembrie 2021 13:48
Aspecte ale dialogului politic dintre R. Moldova și Turcia, precum și îmbunătățirea cooperării în domenii de interes economic și social au fost discutate de către miniștrii de externe, Nicu Popescu și Mevlut Çavușoğlu

Aspecte ale dialogului politic dintre Republica Moldova și Turcia, precum și îmbunătățirea cooperării în domenii de interes economic și social au fost discutate astăzi în cadrul întrevederii dintre ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu și omologul său turc, Mevlut Çavușoğlu, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Detalii din cadrul discuțiilor cei doi miniștri au oferit în cadrul unei conferințe de presă comune, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova dorește dezvoltarea dialogului comercial cu Turcia, care potrivit șefului diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, este deja un parter economic cheie, în situația în care în Republica Moldova sunt peste 1100 de companii cu capital turcesc. Modalități de cooperare bilaterală pe dimensiunea socială au fost de asemenea abordate în cadrul discuțiilor, susține ministrul Nicu Popescu.

„Am discutat despre finalizarea procedurii de conversiune și recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere, măsuri pentru a limita prețurile la roaming, dar și intensificarea frecvenței zborurilor dintre Republica Moldova și Turcia în perioada de vară”.

Ministrul turc de externe, Mevlut Çavușoğlu, a exprimat dorința țării sale de a deschide încă un consulat onorific în Republica Moldova, la Bălți de această dată, și a comunicat că președintele turc Recep Tayyip Erdogan ar dori să întreprindă o vizită în Republica Moldova. Nici regiunea găgăuză nu a fost trecută cu vederea în discursul său.

„Găgăuzia este o parte indispensabilă a Republicii Moldova, care creează pentru noi o punte de prietenie. Este foarte important de a menține dialogul dintre orașele Comrat și Chișinău. Sunt importante reglementările legale de funcționare a autonomiei. Noi menționăm că suveranitatea și integritatea Republicii Moldova este foarte importantă”.

Relațiile dintre Republica Moldova și Turcia sunt marcate însă și de incidente controversate. În anul 2018, șapte profesori turci de la liceul „Orizont” din Republica Moldova au fost răpiți și expulzați în Turcia, unde au fost încarcerați. Deși singurul care a fost tras la răspundere pentru acea infracțiune a fost ex-șeful Serviciului de Informații și Securitate, totuși societatea a vorbit că acea răpire, criticată de o serie de organizații internaționale și parteneri externi ai Republicii Moldova în reformarea sistemului de drept, s-a făcut cu acordul tacit al fostei guvernări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău