ASP și ANC au semnat un act de colaborare cu privire la procesul de obținere a cetățeniei române

  • 13 Martie 13:06
ASP și ANC au semnat un act de colaborare cu privire la procesul de obținere a cetățeniei române

Agenția Servicii Publice (ASP) din Republica Moldova și Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) din România au semnat un act adițional la Memorandumul de colaborare existent, cu privire la activitățile specifice procesului de obținere a cetățeniei române.

Actul a fost semnat în cadrul unei vizite de lucru efectuate de delegația ASP în România, în perioada 10-12 martie, pentru schimb de bune practici și expertiză în domeniul prestării serviciilor publice de evidență și documentare a populației.

Programul vizitei de lucru a inclus întrevederi cu directorul Direcției generală pentru evidența persoanelor (MAI/România), Cătălin Giulescu; directorul Imprimeriei naționale Române, Sorin Toader și președinta Autorității Naționale pentru cetățenie, Gabriela Lenghel.

Un subiect aparte pe agenda vizitei de lucru a fost documentarea cetățenilor cu un nou act de identitate – cartea electronică de identitate. În România, proiectul-pilot de emitere a cărților electronice de identitate a fost lansat în Cluj-Napoca în august 2021, urmând a fi extins în toată țara pe parcurs. În Republica Moldova, cartea electronică de identitate va fi pusă în circulație pe parcursul anului 2025.

Subiectele abordate au vizat schimbul de informații despre procesele actuale de emitere a cărților electronice de identitate, crearea mecanismului de interoperabilizare a sistemelor IT, identificarea provocărilor apărute și găsirea soluțiilor adecvate. Totodată au fost discutate și posibilitățile de cooperare viitoare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău