Asociere între NASA și SpaceX pentru a evita coliziuni între rachetele și respectivii lor sateliți

  • 19 Martie 2021 18:31
Asociere între NASA și SpaceX pentru a evita coliziuni între rachetele și respectivii lor sateliți

Agenția spațială americană NASA și compania SpaceX au încheiat un acord de securitate pentru a evita coliziuni între rachetele și respectivii lor sateliți, a informat joi Steve Jurczyk, administrator interimar al entității federale, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Jurczyk a explicat într-un comunicat că, având în vedere creșterea numărului de sateliți lansați de companii comerciale precum SpaceX, "este fundamental să sporim comunicarea, să schimbăm informații și să stabilim practici mai bune pentru a garanta că vom menține toți un mediu spațial mai sigur".

Ideea este de "a se evita coliziuni între navele spațiale ale NASA și marea constelație de sateliți SpaceX Starlink, precum și cu misiunile de călătorie în spațiu", a precizat NASA.

Se va încerca totodată evitarea "conjuncției" care se produce când există "o prea mare apropiere între două obiecte spațiale, în general la o viteză foarte mare".

Prin lansare masivă de sateliți din rețeaua Starlink, SpaceX își propune să ofere acces la internet de mare viteză, constant și "accesibil" utilizatorilor din toate colțurile lumii prin intermediul acestor sateliți care vor opera pe o orbită joasă, fapt ce va permite o mai bună conexiune.

Acordul va permite un nivel mai profund de coordonare, cooperare și schimb de date și definește responsabilitățile și procedurile pentru coordonarea securității zborurilor.

Atât NASA cât și SpaceX beneficiază de această interacțiune îmbunătățită ce garantează ca toate părțile implicate să cunoască poziția exactă a navelor spațiale și a respectivilor sateliți.

Navele spațiale Starlink sunt dotate cu receptori satelitari de navigație globală pentru a măsura parametrii orbitali, un sistem de propulsie ionică și o capacitate de manevră autonomă care oferă date pentru un schimb reciproc de informații rapid și proactiv.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău