Asociație paramilitară, agent FSB și oamenii asociați cu partidul „Șor”. Detalii despre lista celor sancționați de UE pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova

  • 23 Februarie 09:44
Asociație paramilitară, agent FSB și oamenii asociați cu partidul „Șor”. Detalii despre lista celor sancționați de UE pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova

Consiliul Uniunii Europene a oferit detalii despre persoanele și organizația împotriva cărora au fost impuse sancțiuni pentru acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.

1. Asociația Oamenilor cu Epoleți „Scutul Poporului”

„Scutul Poporului” este o organizație paramilitară din Republica Moldova care include foști militari, foști polițiști și fost personal de asigurare a respectării legii. Este condusă de Chiril Guzun și participă la proteste, în special pentru a destabiliza Republica Moldova, recurgând la violență. În timpul încercărilor din februarie 2023 de destabilizare a guvernului național, grupurile de protestatari afiliate partidului «ȘOR», care a fost ulterior interzis, și partidului «Acasă Construim Europa» («PACE») au fost sprijinite și înconjurate de membri ai «Scutului Poporului», care au fost implicați în revolte și demonstrații violente. Prin implicarea în demonstrații violente și prin sprijinirea acestora, organizația «Scutul Poporului» este răspunzătoare pentru acțiuni care subminează și amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea și securitatea în Republica Moldova.

2. Chiril Guzun - Fost ofițer al poliției de frontieră, în prezent liderul unui grup paramilitar, «Scutul Poporului»

Chiril Guzun este fondatorul și actualul lider al «Scutului Poporului», o organizație paramilitară din Republica Moldova care include foști militari, foști polițiști și fost personal de asigurare a respectării legii, care recurg la violență când participă la proteste, mai ales pentru a destabiliza Republica Moldova. În timpul încercărilor din februarie 2023 de destabilizare a guvernului național, grupurile de protestatari afiliate partidului «ȘOR», care a fost ulterior interzis, și partidului «Acasă Construim Europa» («PACE») au fost sprijinite și înconjurate de membri ai «Scutului Poporului», care au fost implicați în revolte și demonstrații violente. Chiril Guzun este o veche cunoștință a lui Gheorghe Cavcaliuc, care este o persoană inclusă pe listă și lider al partidului «PACE». Cavcaliuc a recunoscut coordonarea cu organizația lui Guzun în ceea ce privește protestele violente. În plus, Natalia Guzun, soția lui Chiril Guzun, este vicepreședintă a partidului «PACE». În rolul de lider al «Scutului Poporului», prin dirijarea de demonstrații violente, prin implicarea în acestea și prin sprijinirea lor, Chiril Guzun este răspunzător pentru acțiuni care subminează și amenință statul de drept, stabilitatea și securitatea în Republica Moldova. Pe lângă aceasta, Chiril Guzun este asociat cu Gheorghe Cavcaliuc și cu «Scutul Poporului».

3. Dmitry Milyutin - Șef adjunct al Departamentului de informații operaționale al Direcției 5, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Dmitry Milyutin este șeful adjunct al Departamentului de informații operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), responsabil cu operațiunile sub acoperire ale Rusiei în Republica Moldova începând din 2016, în special în regiunea Transnistria, destabilizând ordinea constituțională. Prin agenții săi, Milyutin conduce, coordonează și manipulează anumiți actori politici din Republica Moldova în urmărirea de obiective pro-ruse, subminând astfel procesul politic democratic din Republica Moldova. În plus, grupul lui Milyutin este implicat în organizarea protestelor violente și a altor acte de violență care au loc în Republica Moldova. Prin subminarea gravă a procesului politic democratic, prin încercarea de a destabiliza ordinea constituțională și prin facilitarea demonstrațiilor violente și a altor acte de violență, Dmitri Milyutin sprijină acțiuni care subminează și amenință suveranitatea și independența, democrația, statul de drept, stabilitatea și securitatea Republicii Moldova. De asemenea, el este asociat cu persoana inclusă pe listă Igor Chaika.

4. Arina Evgheni Corșicova - directoarea mai multor trusturi media

Arina Corșicova conduce mai multe trusturi de comunicare media în Republica Moldova, dintre care unul deține două canale de televiziune, «ACCENT TV» și «PRIMUL ÎN MOLDOVA», ale căror licențe de emisie au fost suspendate de Republica Moldova pentru difuzarea de informații incorecte privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și privind evenimente politice actuale din Republica Moldova. Deși și-a pierdut licența de emisie TV, «Primul în Moldova» continuă difuzarea de declarații false menite să destabilizeze ordinea constituțională din Republica Moldova. În acest context, Arina Corșicova subminează și procesul politic democratic din Republica Moldova prin conducerea unei campanii de dezinformare și prin susținerea politică din partea persoanei incluse pe listă Ilan Șor. În plus, este o veche asociată a lui Ilan Șor, finanțându-i acestuia în trecut campaniile electorale și fiind acționară indirectă a «Băncii Sociale», implicată în dosarul «Frauda bancară». Prin subminarea procesului politic democratic și destabilizarea ordinii constituționale, Arina Corșicova sprijină acțiunile și politicile care subminează și amenință democrația, statul de drept și stabilitatea în Republica Moldova. În plus, ea este asociată cu Ilan Șor.

5. Dumitru Chitoroagă - administratorul unui trust media

Dumitru Chitoroagă este administratorul unui trust media care deține mai multe canale de comunicare media în Republica Moldova, fiind în același timp și director al acestor canale. Respectivele canale de comunicare media promovează frecvent mesaje menite să obstrucționeze și să submineze procesul politic democratic prin afirmații vădit false referitoare la guvernul Republicii Moldova. În plus, acestea își exprimă sprijinul fățiș pentru persoana inclusă pe listă Ilan Șor și partidul său politic «SHOR» («ȘOR»). Unele dintre aceste canale au fost deținute sau înființate de Ilan Șor prin intermediari. Republica Moldova a suspendat legal licențele de emisie ale unor canale media, inclusiv licențele «TV6» și «ORHEI TV», aflate sub administrarea lui Dumitru Chitoroagă, pentru difuzarea de informații incorecte cu privire la evenimente politice actuale din Republica Moldova. Prin urmare, prin obstrucționarea și subminarea procesului politic democratic, Dumitru Chitoroagă este răspunzător pentru acțiuni care subminează și amenință democrația, statul de drept, stabilitatea și securitatea în Republica Moldova. Pe lângă aceasta, el este asociat cu Ilan Șor.

6. Maria ALBOT - Consilieră în probleme de relații externe a bașkanului Găgăuziei, Administrator al Fundației «Miron Șor», Acționară la «Banca Socială»

Maria Albot este o veche asociată de încredere a persoanei incluse pe listă Ilan Șor. Ea deține în prezent un rol de conducere într-una dintre fundațiile acestuia, Fundația «Miron Șor», și este implicată în dosarul «Frauda bancară», care a afectat stabilitatea financiară a Republicii Moldova. Anterior, ea a ocupat funcții în alte societăți sau fundații deținute de Ilan Șor sau asociate cu acesta. Prin urmare, ea este asociată cu Ilan Șor.

7. Victor Petrov - Politician, membru al Adunării Populare a Găgăuziei

Victor Petrov este adjunctul bașkanului Adunării Populare a Găgăuziei și liderul Uniunii Poporului din Găgăuzia, o mișcare sociopolitică vădit pro-rusă care a fuzionat cu partidul politic «Renaștere». Primește sprijin politic din partea persoanei incluse pe listă Ilan Șor. Victor Petrov se implică activ în diseminarea de informații false și în incitarea la violență, precum și în cultivarea unui sentiment de teamă în rândul populației găgăuze din Republica Moldova în legătură cu o posibilă pierdere a autonomiei provocată de autoritățile din Chișinău. Ca urmare, autoritățile din Republica Moldova au blocat unul dintre site-urile sale web, «gagauznews.md». Diseminarea continuă însă prin intermediul unui nou domeniu de internet, «gagauznews.com», și prin declarațiile lui Petrov. Prin subminarea procesului politic democratic și destabilizarea ordinii constituționale, Victor Petrov sprijină acțiunile și politicile care subminează și amenință democrația, statul de drept și stabilitatea în Republica Moldova . De asemenea, el este asociat cu Ilan Șor.

SURSA: Consiliul Uniunii Europene

Citiți și: Uniunea Europeană impune sancțiuni împotriva a 6 persoane și a unei entități responsabile de acțiuni de destabilizare ale Republicii Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău