Asociația Promo-Lex | Monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate: sute de incidente, printre care cumpărarea votului și transportarea organizată a alegătorilor
-
12 Iulie 2021 12:29
Peste 450 de incidente electorale au fost raportate de observatorii de la Asociația Promo-Lex în ziua alegerilor parlamentare din 11 iulie, dintre care 15 cazuri de oferire a recompenselor în preajma secțiilor de votare și 29 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Reprezentanții Misiunii de observare a alegerilor au anunțat astăzi că abaterile au fost înregistrate de observatorii prezenți în 600 din cele 2150 de secții de votare care au fost deschise la alegerile de duminică.
881 de observatori pe termen scurt au fost prezenți în mai multe localități din Rep. Moldova, monitorizând procesul electoral 600 secții de votare, inclusiv de peste hotare. Extrapolate în baza acestui eșantion la nivel național, potrivit reprezentanților Promo-Lex, s-ar fi înregistrat 266 de cazuri de deschidere a secțiilor de votare mai devreme sau mai târziu de ora 7:00 , 151 de cazuri de nerespectare a distanței sociale cu privire la răspândirea infecției Covid-19, iar în 104 cazuri nu s-a efectuat triajul epidemiologic. Șeful Misiunii de Observare a Alegerilor Parlamentare, Nicolae Panfil.
Dintre cele 600 de secții de votare, în 214 cazuri observatorii au constatat lipsa accesibilității acestora, extrapolat din nou la nivel național, constatăm că am fi avut în jur de 712 cazuri care nu sunt accesibile pentru cetățenii cu dificultăți locomotorii. Cât privește admiterea unui număr mai mare a alegătorilor în secțiile de votare decât numărul de cabine de care dispunea secția de votare, în cadrul eșantionului, am observat acest lucru în 140 de secții de votare, iar dacă am fi observat întregul volum de secții de votare, am fi avut la nivel național circa 425 de cazuri estimate.
Rezultatele numărării rapide a voturilor la alegerile de duminică realizată de către Misiunea de Observare Promo-LEX în baza proceselor verbale colectate din cele 600 de secții de votare cuprinse în eșantion, confirmă rezultatele preliminare stabilite de CEC, încadrându-se, potrivit reprezentanților asociației, în marja de eroare de 1,6 la sută.