Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” invită alegătorii să se informeze pe portalul Alegeri.md, pentru a vota conștient la alegerile de duminică
-
02 Noiembrie 2023 14:32
Aproximativ o treime din alegătorii din Chișinău, dar și din toată țară, încă nu au decis pentru cine vor vota la alegerile din 5 noiembrie 2023. În acest context, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” invită alegătorii să se informeze pe portalul Alegeri.md, pentru a vota conștient la alegerile de duminică, transmite Radio Chișinău.
Cetățenii trebuie să-și hotărască singuri modalitatea în care va fi administrată comunitatea în care locuiesc, iar participarea la alegeri trebuie să fie cât mai mare, spun experții. În acest scop, asociația ADEPT a colectat, a documentat și a prezentat publicului mai multă informație despre acest scrutin electoral, despre partidele care participă în cursă, candidații acestora, rapoartele de monitorizare a campanei etc., a spus Inna Vrânceanu, expertă în buna guvernare:
„ADEPT a fost interesat să analizeze platformele electorale ale candidaților la funcția de primar cu cele mai mari preferințe în sondajele de opinie. Respectiv avem analizate promisiunile electorale ale primelor doi candidați din topul preferințelor, îl avem pe Candidatul Ion Ceban din partea Mișcării Alternativa Națională și pe candidatul Lilian Carp din partea partidului Acțiune și Solidaritate. Analiza a fost realizată în baza platformelor electorale, am analizat promisiunile care sunt măsurabile în baza a cinci criterii. Astfel, criteriile sunt: atribuțiile primarului, problemele locuitorilor, sursa finanțării, programul partidului și cât de inovatorii sunt promisiunile electorale”, a spus Inna Vrânceanu.
Din 60 de partide înregistrate în R. Moldova, în acest scrutin pentru alegerile locale participă 37 de partide politice, care au un potențial administrativ diferit, a punctat directorul executiv ADEPT, Igor Boțan.
„Dacă e să măsurăm puterea organizatorică a partidelor vedem că partidul PAS a înregistrat candidați în 82% din cele 1.830 de circumscripții, partidul Șansa e pe locul doi cu aproape 75%, partidul Socialiștilor cu 70% și partidul Social Democrat European în 39%. Partidele relativ noi, de exemplu partidul Dezvoltării și Consolidării au reușit să înregistreze candidați în aproximativ 31 de circumscripții. Alte partide relativ noi, CUB și Partidul Schimbării, au un potențial relativ înalt, iar partidele consacrate, care deja au o istorie electorală în Rep. Moldova, cum este PLDM, chiar cedează unor partide noi din punct de vedere al potențialului lor organizatoric și administrativ. Acest potențial organizatoric al Partidelor Politice este confirmat de sondajele de opinie, iar sondajele scot în evidență anume aceste trei partide”, a declarat Igor Boțan.
Totodată, Igor Boțan a precizat că numărul alegătorilor, dar și numărul consilierilor de nivelul întâi și nivelul doi a scăzut față de alegerile din 2019, cauza fiind migrația populației, orientată spre municipiul Chișinău.