Asociația Investitorilor Străini în Republica Moldova împlinește 20 de ani de activitate

  • 22 Septembrie 2023 11:05
Asociația Investitorilor Străini în Republica Moldova împlinește 20 de ani de activitate

Asociația Investitorilor Străini din Republica Moldova (FIA) își sărbătorește cea de-a 20-a aniversare. Aceasta a fost fondată la 22 septembrie 2003 și a devenit prima asociație non-profit și apolitică a companiilor cu capital străin care activează în Republica Moldova. Asociația reunește 26 de companii din 15 țări - cele mai mari întreprinderi cu investiții străine directe în Republica Moldova, ce au creat peste 22.000 de locuri de muncă. Volumul total al investițiilor în economia țării depășește 2 miliarde 300 de milioane de euro, ceea ce reprezintă mai mult de 18% din PIB-ul Republicii Moldova. Toate aceste companii sunt cele mai active întreprinderi care contribuie la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova și generează progres în toate sectoarele cheie: agricultură, industrie, vinificație, telecomunicații și IT, industria petrolieră, medicină și farmaceutică, bănci și asigurări, distribuție, consultanță și audit etc.

De la inițierea acesteia în anul 2003, Asociația Investitorilor Străini a stabilit un dialog sistemic cu Guvernul și cu altele autorități ale administrației publice, cu scopul de a îmbunătăți climatul de afaceri din țară.

„Am reușit să creăm un format unic de interacțiune și comunicare între experți și autorități, ceea ce ne-a permis să câștigăm încrederea acestora într-un timp relativ scurt și să obținem o înțelegere a obiectivelor noastre comune. În același timp, am reușit să extindem formatul de „brainstorming” de experți pentru a găsi soluții eficiente, care reprezintă esența asociației noastre, de a crea o platformă comună de dialog împreună cu angajații ministerelor și ai altor autorități publice”, a menționat Alexander Koss, Președintele FIA, Speaker al Comitetului de Conducere Südzucker Moldova.

Din anul 2005, Asociația elaborează Cartea Albă cu propuneri concrete de îmbunătățire a mediului de afaceri din Republica Moldova. Acest document are un caracter consultativ și descrie un plan de acțiuni concret pentru ameliorarea climatului investițional din țară. Peste 75% din propunerile ediției anterioară a Cărții Albe, prezentate de FIA în 2021, au fost acceptate de autoritățile din RM sau sunt în curs de implementare. O nouă ediție a Cărții Albe FIA este planificată la sfârșitul lunii octombrie 2023.

Întreprinderile cu investiții străine directe au o contribuție semnificativă la dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova. Potrivit unui Studiu elaborat la solicitarea FIA, întreprinderile cu investiții străine directe, deși ocupă o pondere relativ mică în numărul total de întreprinderi, dau dovadă de o eficiență dublă și produc un volum semnificativ mai mare de bunuri și servicii de înaltă calitate. În același timp, aceste întreprinderi activează deseori ca o afacere model, un promotor al tehnologiilor avansate de management și de producție, al standardelor de calitate, investesc în dezvoltarea rețelelor furnizorilor locali și au o importanță sistemică pentru economia națională.

Investitorii străini își construiesc din start afacerile în Republica Moldova pe baza strategiilor proprii de dezvoltare durabilă. Anul trecut, FIA a organizat conferința internațională "Investitorii străini pentru Dezvoltarea Durabilă a Moldovei" în cadrul căreia, companiile membre au relatat despre strategiile și rezultatele dezvoltării durabile, dar și practica implementării acestora pe diferite domenii: investiții în infrastructura economică și mediul de afaceri; susținerea și dezvoltarea comunităților locale și a antreprenoriatului local, sfera socială și diversitatea culturală; investiții în energia verde și transformare digitală, educație și medicină modernă; asigurarea locurilor de muncă accesibile în regiunile Moldovei etc. Datorită abordării responsabile a managementului în afaceri și inovațiilor, companiile membre FIA au devenit lideri de piață și au creat comunități reale în jurul lor, stimulând dezvoltarea durabilă a localităților, regiunilor și a Republicii Moldova în întregime.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău