Asistenții vocali și inteligența artificială, motoarele din 2018 în materie de produse electronice

  • 09 Ianuarie 2018 13:20
Asistenții vocali și inteligența artificială, motoarele din 2018 în materie de produse electronice Sursa: Information Age

Asistenții vocali și programele de inteligență artificială, care vor continua să fie integrate în tot mai multe dispozitive (roboți, automobile, aparate electrocasnice), vor constitui principalele motoare ale industriei de produse electronice dedicate publicului larg în anul 2018, potrivit reprezentanților Consumer Technology Association (CTA), citați de AFP.

Specialiștii se așteaptă ca în special vânzările de sisteme audio conectate și care dețin funcția de comandă vocală - precum Echo de la Amazon și Home de la Google - să cunoască o ascensiune explozivă în Statele Unite în 2018.

"Această piață nu este doar pe cale să crească, ci să explodeze literalmente", a comentat Steve Koenig, membru al CTA, într-o conferință de presă organizată duminică, înainte de deschiderea celebrului salon dedicat produselor electronice (CES), care își deschide porțile marți în Las Vegas.

Potrivit CTA, pe piața americană vor fi vândute 43,6 milioane de dispozitive electronice în acest an, marcând o creștere de 60% în raport cu 2017. Prin prisma cifrei de afaceri, vânzările acestor produse se vor dubla și vor ajunge la 3,8 miliarde de dolari în acest an.

Activate prin intermediul asistenților vocali virtuali - Alexa de la Amazon, Google Assistant și Cortana de la Microsoft -, aceste aparate reprezintă "partea cea mai vizibilă" a progreselor în materie de inteligență artificială (AI) și comandă vocală, a adăugat Lesley Rohrbaugh, coordonatorul departamentului de cercetare și studii din cadrul CTA.

Utilizarea vocii pentru a comanda o pizza, a găsi informații sau a asculta muzică este foarte populară în rândul consumatorilor, iar funcțiile acestor dispozitive sunt amplificate de progresele obținute în domeniul inteligenței artificiale și de implementarea tehnologiei mobile 5G, au explicat specialiștii de la CTA.

Dincolo de sistemele audio conectate, asistenții vocali și inteligența artificială vor continua să fie integrate nu doar în smartphone-uri, ci și în automobile, roboți, platforme de realitate virtuală, pentru a le face mai eficiente și capabile să se adapteze la profilul utilizatorului (cunoscându-i preferințele, maniera sa de a conduce automobilul, tonul vocii etc.), au explicat reprezentanții aceleiași asociații.

Cheltuielile globale în privința obiectelor electronice pentru publicul larg vor atinge un nivel record în Statele Unite în 2018 și vor ajunge la 351 de miliarde de dolari, în creștere cu 3,9% față de anul 2017, afirmă CTA, care nu a furnizat deocamdată cifrele aferente pieței globale, așa cum proceda de obicei în anii trecuți.

În 2017, CTA a anticipat un al patrulea an consecutiv de scădere a cheltuielilor mondiale pentru produse electronice destinate publicului larg, estimate la 929 de miliarde de dolari.

Cel mai mare salon de tehnologie din lume destinat marelui public, Consumer Electronic Show din Las Vegas, își deschide marți porțile pentru publicul larg pe fondul noilor incertitudini cu privire la securitatea informatică. Rămâne de văzut dacă incertitudinile apărute recent după dezvăluirea unor deficiențe majore de securitate în micro-procesoare --Spectre și Meltdown-- vor fi resimțite la salonul de la Las Vegas. Organizatorii mizează în acest an pe 170.000 de vizitatori și aproximativ 4.000 de expozanți veniți din 150 de țări.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău