Asistență gratuită în cadrul Programului Farmer to Farmer

  • 26 Martie 2019 15:01
Asistență gratuită în cadrul Programului Farmer to Farmer

Agricultori, cooperative și universități din țară vor beneficia, în următorii trei ani, de consultanța gratuită a unui grup de 45 de voluntari americani, experți în domeniul agriculturii ecologice, producerii laptelui și zootehniei. Acest lucru va fi posibil în cadrul unei noi faze a Programului Farmer to Farmer, lansat astăzi, 26 martie, la Chișinău, transmite IPN.

Potrivit Nadejdei Mocanu, director Farmer to Farmer Moldova, programul revine în Moldova după pauza din 2013. Pentru următorii trei ani, experții americani, care vor face vizite de scurtă durată în Moldova, își vor împărtăși experiența în funcție de subiectele alese și necesitățile beneficiarilor. În cadrul Programului se va colabora cu Asociația Patronală „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA), Cooperativa „Agrostoc”, Universitatea Agrară de Stat, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Asociația Fermierilor - Producători de Lapte din Nord.

Karen Hilliard, șefa misiunii USAID, care finanțează programul, consideră că agricultura este o sursă importantă de venit pentru moldoveni. În Moldova USAID susține programul Farmer to Farmer de mai bine de 20 de ani. Scopul principal este asigurarea creșterii economice și de durată în sectorul agricol prin asistența tehnică acordată pe bază de voluntariat.

Iurie Ușurelu, secretar general de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a remarcat că s-au atins rezultate foarte bune în agricultură prin programele USAID, încă din anii 1990, când au prins rădăcini primele cooperative de întreprinzători, primele magazine agricole, primele tehnologii performante. Secretarul general de stat a mai spus că nu este foarte dezvoltat sectorul de procesare și cel zootehnic, iar programul Farmer to Farmer vine cu o susținere importantă.

Alexei Micu, director executiv MOVCA, a menționat că, în fazele anterioare, experții au fost de un real folos, au dat dovadă de receptivitate și dorință de a ajuta.

Programul Farmer to Farmer a fost aprobat de Congresul SUA în 1985 pentru a oferi economiilor în dezvoltare transfer de cunoștințe și expertiză pe bază de voluntariat din partea producătorilor agricoli și a oamenilor de afaceri americani. Valoarea asistenței tehnice oferite de voluntari în cadrul programului este de peste 446 de mii de dolari.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,66 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău