Asistență financiară pentru 10 centre educaționale din diasporă

  • 13 Iunie 2016 17:02
Asistență financiară pentru 10 centre educaționale din diasporă

Biroul pentru Relații cu Diaspora a lansat programul de creare a zece centre educaționale peste hotare și elaborarea unui curriculum la limba română pentru copiii din diasporă.

Scopul lansării centrelor este de a menține și dezvolta legăturile lingvistice, culturale și emoționale ale membrilor diasporei cu țara lor de origine, Republica Moldova, transmite IPN.

BRD menționează într-un comunicat de presă că, împreună cu Ministerul Educației și Organizația Internațională pentru Migrație, va elabora un curriculum la limba română pentru copiii din diasporă, în cadrul unui nou subprogram de granturi – Centre Educaționale în Diasporă, lansat luni, 13 iunie. În cadrul subprogramului va fi oferită asistență financiară pentru zece asociații, centre sau grupuri de inițiativă din diasporă, cu minimum un an de experiență în organizarea activităților cu caracter educațional, care sunt interesate să creeze sau să dezvolte centre educaționale pentru copiii moldovenilor din țările lor de reședință.

Crearea centrelor educaționale în diasporă presupune elaborarea unui curriculum la limba română, cu elemente de cultură și civilizație – istorie și geografie, relații sociale, gastronomie, tradiții, arte și meșteșugărit, etc., a ghidului de implementare a curriculumului și a materialelor didactice auxiliare pentru suport în procesul de instruire a copiilor din diasporă. Curriculumul va fi aprobat de Consiliul Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației.

De asemenea, în cadrul programului va fi organizat un curs de instruire de cinci zile, în vara anului 2017, pentru zece cadre didactice din diasporă care vor preda în centrele create. Costurile de participare a profesorilor la instruire vor fi acoperite de către organizatori.

Valoarea unui grant este de 3 500 de dolari și va fi acordat asociațiilor, grupurilor de inițiativă și/sau centrelor educaționale existente pentru o perioadă de un an (1 septembrie 2016-1 septembrie 2017. Proiectele declarate câștigătoare vor beneficia suplimentar de materiale educaționale, în funcție de necesitățile lor. Dosarele pentru obținerea granturilor pot fi depuse online, până pe 5 august 2016. Mai multe detalii pot fi găsite pe www.brd.gov.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău