Asistența externă pentru Republica Moldova a crescut de trei ori în ultimii zece ani

  • 05 Iulie 2016 13:15
Asistența externă pentru Republica Moldova a crescut de trei ori în ultimii zece ani

În ultimii zece ani valoarea totală a asistenței externe pentru Republica Moldova a crescut de aproximativ trei ori.

În anul 2015 însă, din cauza crizelor politice și economice, partenerii externi au acordat mai puțini bani Republicii Moldova, potrivit unui raport audiat astăzi la Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană.

Volumul asistenței externe a crescut de la 112 milioane de euro în 2005 la  331 de milioane în 2015. Totuși, anul trecut Republica Moldova a primit mai puțini bani, a menționat secretarul general-adjunct al Guvernului, Valentin Guznac.

Oficialul a mai precizat că în 2015, asistența externă a constituit ceva mai mult de 5% din Produsul Intern Brut, față de aproximativ 8% anii precedenți, iar cei mai mari finanțatori rămân Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și Banca Mondială.

Membrii Comisiei pentru politică externă intenționează să organizeze audieri a modului în care au fost cheltuiți acești bani. Președintele comisiei, Valentina Buliga.

Autoritățile au anunțat că, anul acesta, speră să contracteze împrumuturi și să și obțină granturi în valoare de aproximativ 10 miliarde de lei, adică peste 400 de milioane de euro. În special, Guvernul mizează pe împrumutul din partea României, FMI și a unui sprijin financiar din partea Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău