Asigurarea raionului Orhei și UTA Găgăuzia cu gaze naturale la prețuri preferențiale nu este posibilă / Declarații

  • 30 Septembrie 2022 12:20
Asigurarea raionului Orhei și UTA Găgăuzia cu gaze naturale la prețuri preferențiale nu este posibilă / Declarații

Penalul condamnat la șapte ani de închisoare, fugar de trei ani prin lume, Ilan Șor a declarat că în scurt timp vor demara discuțiile cu grupul rus Gazprom, privind asigurarea raionului Orhei cu gaze naturale la prețuri preferențiale. Anterior și Autonomia Găgăuză anunța că va merge în Federația Rusă pentru a negocia direct cu Gazprom un contract pentru aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii. Expertul în energetică Sergiu Tofilat a declarat că acest lucru este imposibil. Mai mult și șeful Moldovagaz, Vadim Ceban a menționat același lucru, transmite Radio Chișinău.

Sâmbătă, 24 septembrie, Ilan Șor anunța într-o postare live pe rețelele de socializare despre discuțiile acestuia cu președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki, privind asigurarea Orheiului cu gaz mai ieftin. Șor anunța că, în scurt timp, vor demara discuțiile cu grupul rus Gazprom privind asigurarea raionului Orhei cu gaze naturale la prețuri preferențiale. Acesta spunea că, degrabă, la Orhei va veni o delegație de experți din Rusia, pentru a se documenta la fața locului asupra acestor chestiuni și că, într-un viitor previzibil, va fi luată o decizie.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că gaz „mai ieftin” pentru Orhei sau Găgăuzia nu e posibil.

„Punctul 1.3 din contractul cu Gazprom prevede clar aceleași condiții de preț dacă Gazprom semnează contracte cu alți furnizori din R. Moldova. Gazprom are drept exclusiv de export al gazelor din Rusia. Ei ar putea recurge la vreun intermediar, dar vreau să văd asta”, spune Tofilat.

Mai mult, expertul menționează că dacă Gazprom va semna contract cu un alt furnizor decât Moldovagaz, la un preț mai ieftin, atunci, potrivit contractului, noi putem solicita același preț mai ieftin pentru toți consumatorii.

Într-un interviu pentru unimedia, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban a declarat că furnizarea de gaz la prețuri preferențiale pentru regiunile Găgăuzia sau Orhei este: „Teoretic poate, dar la modul practic acest lucru este imposibil”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău