Asigurarea egalității de gen, dezbătută în Parlament

  • 14 Aprilie 2016 13:29
Asigurarea egalității de gen, dezbătută în Parlament

După adoptarea în prima lectură în vara anului 2014, proiectul de lege de completare a legislației privind asigurarea egalității dintre femei și bărbați în domeniul public și politic a fost în sfârșit, inclus, pe agenda ședinței plenare a Parlamentului pentru a fi discutat și adoptat în lectura a doua, la  14 aprilie curent. În iulie 2014,…

După adoptarea în prima lectură în vara anului 2014, proiectul de lege de completare a legislației privind asigurarea egalității dintre femei și bărbați în domeniul public și politic a fost în sfârșit, inclus, pe agenda ședinței plenare a Parlamentului pentru a fi discutat și adoptat în lectura a doua, la  14 aprilie curent.

În iulie 2014, aleșii poporului au votat după discuții contradictorii în plen două inițiative legislativede susținere a promovării femeilor în viața publică și politică: una elaborată de deputații PLDM, Liliana Palihovici și Valeriu Streleț, iar alta de Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. În primul caz, autorii proiectului propuneau o reprezentare a femeilor pe listele de candidați în Parlament, cu o cotă minimă de 30%, iar în al doilea caz de 40%.

După votarea în prima lectură, examinarea acestor inițiative a fost tergiversată, deși organizațiile neguvernamentale în domeniul drepturilor omului au insistat ca proiectele să fie înaintate pentru lectura a doua.

Încă o amânare…

La aproape un an și zece luni de la adoptarea în prima lectură a acestor proiecte, aleșii poporului au hotărât să revină la unul dintre ele. Este vorba de Proiectul pentru modificarea și completarea unor acte legislative nr. 180 din 15.05.2014 propus de Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Inițial, proiectul a fost planificat să fie discutat în ședința din 7 aprilie, însă examinarea acestuia a fost din nou amânată.

Vladimir Țurcanu, președintele Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice, a declarat pentru Asociația Presei Independente că amânarea a fost cauzată de o mică neînțelegere, însă inițiativa va fi discutată la 14 aprilie în plenul Parlamentului. “Deputatul Valeriu Ghilețchi a venit în anul 2014 cu un amendament, iar acesta  nu a fost găsit în arhiva Comisiei, prin urmare nu a fost inclus în sinteza pe care am elaborat-o. Am solicitat perfectarea raportului Comisiei și de aceea a fost amânată această examinare ”, a explicat deputatul Țurcan.

În opinia lui, Andrei Brighidin, expert în domeniul drepturilor omului, propunerea de introducere a cotei minime de 40% este una care va provoca discuții contradictorii și de data aceasta în Parlament. El consideră că această prevedere va obliga partidele politice să includă mai multe femei în listele lor electorale și ca ele să fie promovate în funcții de conducere. Expertul a mai menționat însă că în situația în care această lege va fi votată, prevederile ce țin de reprezentarea echitabilă a femeilor în Guvern sau Parlament, vor fi aplicate doar începând cu alegerile parlamentare din anul 2018.

Dacă aleșii poporului vor adopta în lectura a doua acest proiect de lege, atunci Codul electoral și Legea privind partidele politice vor fi completate cu obligația ca cel puțin  40 la sută dintre candidații de pe listele partidelor la alegeri să fie femei. Cota de reprezentare a femeilor în procesul decizional de cel puțin 40% este similară cu cea recomandată de Consiliul Europei.

De menționat că inițiativa înaintată de Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei propune și alte acțiuni de promovare a egalității de gen cum ar fi: interzicerea publicității sexiste, asigurarea dreptului bărbaților la concediu paternal, protecție suplimentară și sancțiuni pentru încălcarea principiului egalității de gen etc.

Lilia Zaharia

Sursa: www.europeanul.org

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău