Ascensoarele din Chișinău mai vechi de 43 de ani vor fi înlocuite

  • 11 Decembrie 2017 11:44
Ascensoarele din Chișinău mai vechi de 43 de ani vor fi înlocuite

Ascensoarele din capitală care au termenul de exploatare mai mare de 43 de ani vor fi înlocuite în anul viitor. O solicitare în acest sens a fost făcută de către primarul interimar al capitalei Silvia Radu la ședința operativă de la Primărie, luni, 11 decembrie, transmite IPN.

Directorul Întreprinderii Municipale „Liftservice”, Ion Stanciu, a declarat că la ziua de astăzi întreprinderea deservește, în baza contractelor, 2395 de ascensoare din fondul locativ. Potrivit legislației, termenul de exploatare a unui ascensor este de 25 de ani, după care lifturile urmează să fie sau modernizate sau schimbate. În capitală, practic toate ascensoarele, în proporție de 99%, au termenul de exploatare depășit.

Din totalul ascensoarelor din Chișinău, 20% au o vechime de peste 43 de ani. Pentru înlocuirea unui ascensor este nevoie de aproximativ 700 de mii de lei. Începând cu anul 2009, din bugetul municipal s-au alocat în jur de 33 de milioane, bani din care au fost reparate 25 de ascensoare, iar alte 46 de unități au fost modernizate.  

Potrivit lui Ion Stanciu, bugetul „Liftservice” e de 30 de milioane de lei anual, însă acești bani sunt insuficienți și pentru renovarea sau înlocuirea lifturilor și în acest sens ar fi nevoie de un program de stat.

Primarul interimar al capitalei a solicitat ca toate ascensoarele mai vechi de 43 de ani să fie înlocuite pe parcursul anului viitor, iar suma necesară în aceste scopuri să fie alocată din rezervele întreprinderii. „Credeți-mă că în bugetul direcției dumneavoastră există rezerve. Pur și simplu, trebuie să vă așezați și să faceți un exercițiu elementar”, a notat edilul. Primarul a mai solicitat un plan de intervenție în ceea ce ține starea ascensoarelor pe un termen de doi ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău