Așa-zisul șef al departamentului de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a cerut întărirea contingentului rus de menținere a păcii pe Nistru

  • 21 Iulie 2022 16:07
Așa-zisul șef al departamentului de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a cerut întărirea contingentului rus de menținere a păcii pe Nistru

Așa-zisul șef al departamentului de externe de la Tiraspol Vitali Ignatiev, a cerut întărirea contingentului rus de menținere a păcii pe Nistru, din cauza a ceea ce el numește „modernizarea accelerată a armatei moldovenești”, scrie agenția rusă de presă Tass.

Ignatiev a făcut solicitarea într-o adresare către participanții  la  masa rotundă „Participarea Federației Ruse la operațiunea de menținere a păcii din Transnistria - 30 de ani” organizată în Consiliul Federației.

Potrivit TASS, Ignatiev a atras atenția asupra strategiei adoptate de Republica Moldova de transfer al armatei la standardele și modernizarea NATO, precum și asupra deciziei UE din acest an de a aloca Chișinăului circa 40 de milioane de euro în aceste scopuri, ceea ce va dubla bugetul de apărare al republicii.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au menționat în repetate rânduri că asistența de 40 de milioane de euro din partea Uniunii Europene de care va beneficia prin diverse proiecte Armata Națională a Rep. Moldova va fi îndreptată la modernizarea armatei, reziliența cibernetică și nu urmărește furnizarea de arme.

Totodată, așa-zisul ministrul de externe al nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene a declarat  într-un interviu pentru  RIA Novosti că ”O posibilă retragere a Republicii Moldova din Acordul din 1992 privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din Transnistria ar putea duce la acțiuni militare”.

Convenția cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat de pe Nistru a fost semnată acum 30 de ani de președintele rus Boris Elțin și cel moldovean Mircea Snegur. Documentul prevedea încetarea imediată a focului, crearea unei “zone de securitate”, constituirea unor forțe de menținere a păcii și crearea unei Comisii Unificate de Control, tripartită, care să monitorizeze respectarea acelui acord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
36,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:1,03 m/s
Tue
33
Wed
33
Thu
32
Fri
28
Sat
27
Arhivă Radio Chișinău