Asasinul fostului premier japonez Shinzo Abe avea în casă un arsenal de arme și explozibili. Motivul bizar al gestului său

  • 08 Iulie 2022 19:58
Asasinul fostului premier japonez Shinzo Abe avea în casă un arsenal de arme și explozibili. Motivul bizar al gestului său

Bărbatul care l-a împușcat și ucis vineri, 8 iulie, pe fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe avea un arsenal de pistoale și explozibili depozitate acasă, a dezvăluit poliția, transmite Ziare.com.

Potrivit sursei citate, Shinzo Abe, în vârstă de 67 de ani și cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a fost împușcat în jurul orei 11.30 în orașul Nara, în timp ce ținea un discurs de campanie înaintea alegerilor de duminică. El a fost transportat de urgență la spital cu răni la inimă și la gât și a murit din cauza unei pierderi masive de sânge la scurt timp după ora 17:00.

Armatorul Tetsuya Yamagami, în vârstă de 41 de ani, l-a împușcat pe Abe de două ori cu o pușcă improvizată, făcută din două bucăți de țeavă atașate de o placă de lemn, cu un mâner și un mecanism de tragere electronic montat dedesubt. Nu este clar ce fel de muniție sau praf de pușcă a folosit.

Dar detectivii care i-au percheziționat casa spun că au găsit mai mulți „posibili explozivi”. De asemenea, Yamagami a mai spus poliției că a fabricat mai multe arme de mână, pe care altfel le deține ilegal în Japonia.

Nu se știe exact cum a învățat Yamagami să fabrice armele sau explozivii, dar este un veteran al forțelor de apărare ale țării - care a servit în marina între 2002 și 2005.

El a recunoscut că a vrut să-l omoare pe Abe pentru că era „frustrat” de fostul lider – deși insistă că motivul nu are legătură cu politica lui.

Shinzo Abe a fost o figură importantă în politica japoneză: a servit două mandate din 2006 până în 2007 și apoi din nou din 2012 până când starea precară de sănătate l-a forțat să demisioneze în 2020. El a rămas extrem de influent în cadrul Partidului Liberal Democrat chiar și după mandat și a fost la Nara pentru a sprijini candidatul local înaintea scrutinului de duminică.

Poliția spune că Yamagami a servit în forța navală de apărare a Japoniei timp de trei ani, între 2002 și 2005. Ofițerii care i-au percheziționat casa au găsit potențiali explozivi.

Actualul prim-ministru Fumio Kishida a numit împușcătura un atac la „fundamentul democrației”, descriind-o drept „odioasă”, „barbară și rău intenționată” și „absolut de neiertat”, scrie Daily Mail.

„Aș dori să folosesc cele mai extreme cuvinte disponibile pentru a condamna acest act”, a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău