Asasinarea unui jurnalist în Slovacia: Șeful statului cere o remaniere a guvernului sau alegeri anticipate

  • 04 Martie 2018 22:36
Asasinarea unui jurnalist în Slovacia: Șeful statului cere o remaniere a guvernului sau alegeri anticipate Foto: (c) FELIPE TRUEBA / EPA

Președintele slovac Andrej Kiska a lansat, duminică, un apel la o remaniere profundă a guvernului sau la alegeri anticipate, ca urmare a asasinării jurnalistului Jan Kuciak, care ancheta asupra unor presupuse fenomene de corupție la cel mai înalt nivel, cu legături în mafia italiană, informează AFP și Reuters.

"Văd acum două soluții: o remaniere în profunzime a guvernului (...) sau alegeri anticipate", a declarat Kiska într-o declarație televizată referitoare la această asasinare, care a provocat un adevărat șoc în această țară membră a UE.

Asasinarea lui Jan Kuciak (27 de ani) și a logodnicei sale, ambii uciși cu focuri de armă în locuința lor, a provocat un șoc în Slovacia și a relansat dezbaterea asupra corupției și libertății presei, atât în Slovacia cât și în întreaga Europă.

Jan Kuciak este primul ziarist care a fost asasinat până în prezent în Slovacia. Anchetele sale jurnalistice se axau pe legăturile obscure dintre oameni de afaceri și politicieni, printre investigațiile sale mai recente fiind și afacerile derulate în Slovacia de italieni care ar avea legături cu mafia, toți cei reținuți în urma asasinatului fiind de altfel cetățeni italieni. Investigațiile lui Kuciak ar dezvălui o complexă rețea a mafiei din Calabria (Italia), 'Ndrangheta, cu legături care ar ajunge până la biroul premierului Robert Fico.

Președintele slovac a deplâns "aroganța puterii" actuale și absența de măsuri pentru ieșirea din această "criză de încredere" în care s-a cufundat statul slovac și instituțiile sale.

"Am așteptat o săptămână pentru a vedea ce măsuri și decizii politice va lua guvernul pentru a încerca să aplaneze tensiunile și să restabilească încrederea", a explicat Kiska. "Nicio soluție nu a fost evocată. Unii au demisionat, însă nu văd niciun plan pentru a scoate țara din criza de încredere", și-a exprimat el regretul.

Mii de persoane, dintre care 25.000 la Bratislava, au participat vineri seara la manifestații anticorupție, organizate în Slovacia și în străinătate.

Șeful guvernului slovac, Robert Fico, a acuzat opoziția că a instrumentalizat acest asasinat ca "armă politică, pentru a scoate oamenii în stradă".

Doi colaboratori apropiați ai premierului și-au părăsit posturile după publicarea postumă a articolului lui Kuciak: consiliera sa Maria Troskova și secretarul Consiliului de Securitate Națională, Viliam Jasan, ambii negând implicarea lor în afacere. Ministrul culturii a demisionat, la rândul său, pentru a protesta împotriva asasinatului.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău