Asasinarea lui Zaharcenko face imposibile noi negocieri privind situația din Ucraina, afirmă șeful diplomației ruse

  • 01 Septembrie 2018 18:00
Asasinarea lui Zaharcenko face imposibile noi negocieri privind situația din Ucraina, afirmă șeful diplomației ruse

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că noi negocieri privind situația din Ucraina în așa-numitul format de discuții Normandia (Rusia, Ucraina, Franța și Germania) sunt imposibile în urma asasinării principalului lider al separatiștilor proruși în estul Ucrainei, Aleksandr Zaharcenko, transmite agenția Interfax, citată de Reuters.

„Discuții despre viitoare întâlniri în formatul Normandia, așa cum mulți dintre partenerii noștri europeni ar fi dorit, sunt imposibile”, a spus Lavrov în fața presei.

„Este o situație serioasă, care trebuie analizată”, a completat el, referindu-se la uciderea lui Zaharcenko, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk. Acesta din urmă, și-a pierdut viața vineri (la vârsta de 42 de ani) într-o explozie la o cafenea din capitala regiunii, la mică distanță de domiciliul său.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, potrivit agenției EFE, că 'moartea lui Zaharcenko va conduce fără îndoială la creșterea tensiunilor în regiune, fapt care nu va contribui la crearea condițiilor pentru a începe aplicarea acordurilor de la Minsk'. Acest asasinat este 'o provocare ce va avea consecințe foarte negative pentru situația din regiune', a insistat Peskov în declarația dată presei la Soci, stațiunea rusă de la Marea Neagră.

În urma deflagrației produse la respectiva cafenea din orașul Donețk, pe lângă Zaharcenko a mai fost ucisă o persoană și alte nouă sunt rănite.

La câteva ore după atentat, autoritățile autoproclamatei Republici Populare Donețk au anunțat că au fost arestați cei care au executat atacul și au acuzat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) că a organizat acest asasinat.

În replică, un responsabil de rang înalt al SBU, Igor Guskov, a negat orice implicare a Kievului în acel atentat și a sugerat că acesta ar putea fi rezultatul unei reglări de conturi, neexcluzând de asemenea nici o eventuală operațiune a serviciilor secrete ruse pentru 'a elimina o figură atât de odioasă'.

'Președinția' provizorie a autoproclamatei Republici Populare Donețk a fost preluată de Dmitri Trapeznikov, în vârstă de 37 de ani, până în prezent vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al aceleiași identități separatiste, el promițând că va continua politica de integrare cu Federația Rusă cu obiectivul ca în viitor provincia Donețk să fie încorporată acesteia din urmă.

Sursa: Agepres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău