Asaltul asupra Capitoliului: Protestatarii au vrut să captureze și să asasineze oficiali aleși, spun procurorii

  • 15 Ianuarie 2021 10:35
Asaltul asupra Capitoliului: Protestatarii au vrut să captureze și să asasineze oficiali aleși, spun procurorii

Procurorii federali au oferit o nouă evaluare, de rău augur, a asaltului de săptămâna trecută asupra Capitoliului al susținătorilor lui Donald Trump, afirmând într-un document judiciar că protestatarii au urmărit "să captureze și să asasineze oficiali aleși", relatează vineri Reuters citată de Agerpres.

Poziția procurorilor este cuprinsă într-un document prin care i se cere unui judecător reținerea lui Jacob Chansley, bărbatul din Arizona și adeptul teoriei conspirației QAnon care a fost fotografiat, purtând o căciulă cu coarne de bizon, la biroul vicepreședintelui Mike Pence din clădirea Senatului SUA.

Acest memoriu pentru reținere, scris de avocați ai Departamentului de Justiție din Arizona, oferă detalii despre ancheta FBI asupra lui Chansley, dezvăluind că el a lăsat un mesaj scris pentru Pence prin care amenința că "este doar o chestiune de timp" până "se va face dreptate".

"Probe solide, inclusiv propriile cuvinte și acțiuni ale lui Chansley la Capitoliu, susțin că intenția protestatarilor de la Capitoliu era de a captura și asasina oficiali aleși în guvernul Statelor Unite", scriu procurorii. Avocatul public care îl reprezintă pe Chansley nu a putut fi contactat deocamdată pentru a comenta informația, explică Reuters.

Chansley urmează să compară vineri în fața unei instanțe federale. Evaluarea procurorilor vine în contextul în care procurori și agenți federali au început să aducă acuzații mai grave în legătură cu violențele de la Capitoliu.

 
Printre ele se numără acuzația că un bărbat, Robert Sanford, pompier pensionat, a aruncat cu un extinctor înspre capul unui polițist și acuzația că un alt bărbat, Peter Stager, a bătut un alt polițist cu o bâtă care avea atașată drapelul american.

În cazul lui Chansley, procurorii spun că acuzațiile vizează "participare activă la o insurecție care a încercat să răstoarne violent guvernul SUA" și au atras atenția că "insurecția este încă în desfășurare" în contextul în care forțele de ordine se pregătesc pentru noi demonstrații la Washington și în capitale ale statelor.

Ei au sugerat de asemenea că bărbatul suferă de abuz de droguri și de probleme psihice și au transmis judecătorului că există un risc semnificativ ca el să fugă din țară înainte de proces.

"Chansley a vorbit deschis despre convingerea sa că este un extraterestru, o ființă superioară, și că se află aici pe Pământ pentru a se ridica la o altă realitate", au scris procurorii.

Departamentul de Justiție a deschis peste 80 de procese penale în legătură cu protestele violente de săptămâna trecută de la Capitoliu, când susținători ai lui Trump au invadat clădirea, au vandalizat birouri și, în unele cazuri, au atacat polițiști.

Multe dintre persoanele inculpate până acum au fost depistate ușor de FBI, care are peste 200 de suspecți, în mare parte datorită filmărilor și fotografiilor postate pe rețelele de socializare. Michael Sherwin, procurorul interimar din Washington, a spus că, deși multe dintre acuzațiile inițiale ar putea părea minore, se așteaptă să fie înaintate acuzații mult mai grave pe măsură ce Departamentul de Justiție își continuă investigația.
 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău