Asalt asupra Capitoliului | Doi polițiști au depus plângere împotriva fostului președinte american Donald Trump

  • 31 Martie 2021 09:37
Asalt asupra Capitoliului | Doi polițiști au depus plângere împotriva fostului președinte american Donald Trump

Doi agenți din cadrul poliției Capitoliului au depus plângere împotriva fostului președinte american Donald Trump, pentru incitare la asaltul violent lansat la 6 ianuarie împotriva legislativului american, informează miercuri AFP.

Un polițist a murit și câteva zeci au fost răniți în timpul acelui asalt care a marcat profund SUA.

Cei doi polițiști care au semnat plângerea, James Blassingame și Sidney Hemby, susțin că au suferit "răni fizice și psihologice" în timpul confruntărilor, încurajate potrivit lor de Donald Trump, aflat în ultimele zile de mandat și care refuza categoric să-și recunoască înfrângerea în fața lui Biden.

"Insurgenții au fost încurajați de comportamentul lui Trump în timpul ultimelor luni (ale mandatului său), care i-a făcut pe susținătorii săi să creadă afirmațiile lui false potrivit cărora el era pe punctul de a fi alungat de la Casa Albă din cauza unei fraude electorale masive", subliniază ei în plângerea depusă la tribunalul federal din Washington.

"Mulțimea insurgentă, pe care Trump a inflamat-o, încurajat-o, incitat-o, ghidat-o, ajutat-o și al cărei complice este, și-a croit drum cu forța în fața semnatarilor plângerii și colegilor lor, urmărindu-i și agresându-i", continuă ei.

Blassingame, un polițist afro-american ce lucra de 17 ani pentru poliția Capitoliului, spune că a fost rănit la cap și la spate și că suferă de sechele psihologice în urma evenimentului. El afirmă de asemenea că a fost ținta unor agresiuni rasiste din partea susținătorilor fostului președinte.

Hemby, în funcție de 11 ani, a fost lovită la mâini și genunchi după ce a fost prinsă ca într-o menghină între ușile Capitoliului și a fost stropită cu substanțe chimice pe față și pe corp în timpul asaltului. "Agentul Hemby are în mod normal un comportament calm, însă i-a fost greu să gestioneze consecințele psihologice ale atacurilor ce nu mai conteneau", se menționează în plângere, care enumeră toate ocaziile în timpul cărora Trump pare să fi încurajat insurecția.

Cei doi polițiști cer compensații în valoare de cel puțin 75.000 de dolari fiecare, precum și plata unei amenzi al cărei cuantum nu este precizat.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău