Artistul plastic Teodor Buzu își va prezenta lucrările la două galerii din Cehia

  • 05 Mai 2021 08:55
Artistul plastic Teodor Buzu își va prezenta lucrările la două galerii din Cehia

Artistul plastic Teodor Buzu, originar din Republica Moldova, își va prezenta astăzi lucrările la Galeria U Radnice (Primăria orașului Tabor) și la Galeria Ambit (Muzeul Husit Tabor) din orașul Tabor, Cehia, informează MOLDPRES.

Expoziția ”Atingerile Timpului” se desfășoară sub patronajul Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Cehă, Alexandru Codreanu.

Potrivit organizatorilor, ”Conexiune și armonie” -  acesta ar putea fi motto-ul unui proiect unic. Este pentru prima dată când un artist va expune în două galerii în același timp în Tábor. Expoziția, care va conecta tematic Galeria U Radnice cu Galeria Ambit, noul spațiu expozițional din fosta mănăstire augustiniană al Muzeului Husit de la Tabor, va purta amprenta armoniei. Vizitatorii vor avea ocazia să compare lucrările mai vechi cu cele mai recente.

Solicitat de MOLDPRES, Teodor Buzu a menționat că nu este un contrast, ci o armonie, deoarece nu există progrese în artă. În artă, a subliniat el, nu putem decât să mergem în profunzime.

”Spațiile ambelor galerii se potrivesc perfect cu intenția mea. Nu este vorba doar despre armonizarea lucrărilor mai vechi cu cele mai recente. Există de asemenea, o conexiune între diferite tehnici și formate. Atingerile timpului acționează asupra vizitatorului, precum și asupra artistului. Ce este o imagine? Este un moment de experiență la un anumit moment. Și când mă uit la oricare dintre tablourile mele, ajung instantaneu la momentul în care l-am creat, acest moment se ascunde sub titlul expoziției. Picturile și desenele vor fi expuse la Primărie, iar la Galeria Ambit vor prinde viață grafica, picturile pe mătase și porțelan. Conexiunea va avea loc și în cadrul vernisajului expoziției, care va avea loc imediat după eliberarea restricțiilor epidemice în ambele spații expoziționale.  Armonia, literalmente, va continua în Galeria U Radnice, unde imaginile se îmbină cu o muzica vizuală, pe care ne oferă Natura”, a mai spus cunoscutul pictor.

Teodor Buzu s-a născut pe 3 mai 1960 în Drăsliceni, raionul Criuleni. În 1970-1977, a studiat la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, iar în 1980-1985 la Academia de Arte și Design din Harkov, Ucraina. Acolo a întâlnit-o pe viitoarea sa soție, Dagmar și s-a stabilit cu traiul în patria ei - orașul Tabor, Cehia. Este membru al Uniunii Internaționale a Artiștilor Plastici Profesioniști, al Asociației Artiștilor Plastici din Boemia de Sud, Cehia, al Grupului „Die Neuen Milben”, Austria, al Uniunilor Artiștilor Plastici din Praga și celei din Chișinău. Face pictură de șevalet, design grafic, artă monumentală, grafică, ilustrație.

Debutează în calitate de expozant, cu două acuarele: ”Acasă” și ”Natură statică cu pâine” (1985).  A creat lucrări grafice: ”Atingerea timpului”, ”Părăsirea cuibului”, ”Sfatul păsărilor”, ”Drumul vieții”, ”Bucuria vieții” etc. A pictat lucrările: ”Vară”, ”Patria”, ”Dans”, ”Peisaj”, ”Izvor fierbinte”, ”În valea râului Tazlău”, ”Gard”, ”Coloana fără sfârșit”, ”Proroc”, ”Euforie”, ”Natură”, ”Rapsodie”, ””Regele și sclavul”, ”Antologie” etc. A executat lucrări monumentale: pictură murală, pe sticlă și pe lemn în Capela Reingers din Austria, pictură pe sticlă la Sala Căsătoriilor din orașul Protivin, Cehia, pictură monumentală pentru Concernul Chimic Silon, Plana nad Luznici, Cehia. De asemenea, a ilustrat cărți semnate de Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Mircea Vulcănescu, Claudia Partole, Ninela Caranfil, Ionel Căpiță ș.a.

Teodor Buzu este Cavaler al Ordinului Național al României „Pentru merit” în grad de Comandor (2003). Laureat al mai multor premii internaționale. Astfel, a obținut  premiul ”Excelență artistică” din Dubai, premiul Expoziției Internaționale ”United” din Slovenia, premiul I  pentru prezentare grafică Design&technology din Nagano, Japonia, premiul Concursului Internațional de Arte Plastice  din Passau, Germania, premiul săptămânalului ”Literatura și Arta”, Diploma Salonului Internațional  de Carte pentru ilustrațiile la cartea ”Legenda Luceafărului” de Mihai Eminescu, Marele Premiu la Trienala Internațională de Acuarelă din Lucenec, Slovacia. A participat la peste 100 de expoziții colective și a avut 87 de expoziții personale.

Expoziția va fi deschisă până la 22 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău